Küresel ısınma bozayıları da etkiledi: Yetkililer uyardı!

Yurdun birden fazla bölgesinde sıcak bir şekilde seyreden hava sıcaklıkları bozayıları da etkiledi. Bartın'da orman köylülerine, uyarıda bulunan yetkililer, bozayı saldırılarının artacağı konusunda endişe duyuyor.

YAŞAM 17.01.2023, 16:17 18.01.2023, 11:21
Küresel ısınma bozayıları da etkiledi: Yetkililer uyardı!

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından "Yaban Hayatının Fotokapanla Belirlenmesi" projesi çerçevesinde, Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde yaşanması sebebiyle kış uykusunda olması gereken bozayıların çevrede gezindiği belirlendi.

“Bozayılarla karşılaşabilirsiniz”

Bu yıl bozayıların normale kıyasla daha fazla ormanda gezindiğini fark ettiklerine işaret eden Ökazanç, durumun nedeni olarak küresel ısınma ve değişen iklim şartlarına bağlı şekilde ılıman hava olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Mantar toplamaya giden ve üretim yapan orman köylülerinin bozayılarla karşılaşma tehlikesinin daha yüksek olduğunu aktaran Özkazanç, "İnsanlarımızın ormana gittikleri zaman bozayılar ile karşılaşma tehlikesi altında olduklarını bilmeleri gerek. Bir karşılaşma durumunda mümkün olabildiğince sakin bir biçimde geri çekilmelerinde yarar olduğunu biliyoruz. Ek olarak kişi ormanda tehlikeyi sezebiliyorsa olabildiğince fazla gürültülü davranıp, etraftaki bozayıları rahatsız etmesi gerekir. Bu yapılanlarla beraber onlarla karşılaşma oranı düşecektir" diye konuştu.

Yorumlar (0)