Eğitim Sen'den LGS eleştirisi: İdeolojik amaçlı eğitim politikası çöktü!

LGS yerleştirme sonuçlarına ilişkin açıklamada bulunan Eğitim Sen, "Piyasa odaklı ve ideolojik hedeflere göre şekillendirilen eğitim politikasının çöktüğü görülüyor. İmam hatip ve meslek liselerinin kontenjanı artırılıyor ama öğrenciler akademik eğitim veren liseleri tercih ediyor. Okullaşma politikası, öğrencilerin tercihleri baz alınarak belirlenmelidir." ifadelerini kullandı.

EMEK-SENDİKA 27.07.2022, 17:03 28.07.2022, 17:46 Hakan Öksüz
Eğitim Sen'den LGS eleştirisi: İdeolojik amaçlı eğitim politikası çöktü!

Liselere Geçiş Sınavı (LGS), 1 milyon 236 bin 313 öğrencinin katılımıyla 5 Haziran'da yapıldı. Tercihler 4-20 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bugün açıklanan sonuçlarla birlikte hangi öğrencinin hangi okula yerleştiği kesinleşmiş oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), "Tercihte bulunan öğrencilerin yüzde 95'i, listeye eklediği okullardan birine yerleştirildi." açıklamasında bulundu.

"Eğitimdeki eşitsizlik arttı"

LGS yerleştirme sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Eğitim Sen, eğitimdeki eşitsizliklerin arttığına işaret etti. "Öğrencilerin sınav sonuçları arasındaki farklar, eğitimin iflas ettiğini gösteriyor." açıklamasını yapan Eğitim Sen, "Merkezi sınava giren öğrenci sayısı 1 milyon 31 bin 799 olarak açıklandı. 228 bin öğrenci ya sınava girmedi ya da katılsa bile tercihte bulunmadı." bilgisini verdi.

"Piyasa odaklı eğitim politikası yürütülüyor"

Ortaöğretime geçişte imam hatip liselerini ya da mesleki eğitimi merkeze alan MEB'in eğitim politikasının eleştirildiği açıklamada, "Bu politika, öğrencilerin bu okullara kaydolması gerektiği düşüncesiyle şekillendirildi. Öğrencinin 'ara eleman' olarak yetiştirilmesi gerektiğini öngören 'piyasa odaklı' bir eğitim politikası yürütülüyor. Öte yandan imam hatiplerin artırılmasıyla ideolojik bir hedef güdülüyor. Eğitim sisteminin bu yöne kaydırılması isteniyor." denildi.

"Öğrenciler akademik eğitim istiyor"

İktidarın çabalarının sonuçsuz kaldığını, öğrencilerin akademik eğitim veren okullara gitmek istediğini kaydeden Eğitim Sen, "LGS yerleştirme sonuçları, bu gerçeği ortaya koyuyor. İktidarın eğitimdeki ayrımcılığa dair çabaları sonuç bulmamıştır. Okullaşma politikası, öğrencilerin tercihleri baz alınarak belirlenmelidir. Siyasi ve ideolojik hedeflere göre eğitim politikası oluşturulamaz. Öğrencilerin yaptıkları tercihlere bakılmalı, okul kontenjanları ona göre çıkarılmalıdır." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)