Ukraynalıların gelmesiyle Antalya’da kira fiyatları 3’e katlandı

Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaşta Ukraynalıların Antalya’ya gelip konut almasıyla beraber kira fiyatları oldukça arttı.

EKONOMİ 26.03.2022, 12:06 27.03.2022, 12:51
Ukraynalıların gelmesiyle Antalya’da kira fiyatları 3’e katlandı

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş nedeniyle birçok insan evlerini terk ederek farklı ülkelere yerleşmek zorunda kaldı. Bu dönemde Ukraynalı vatandaşların tercih ettiği yerlerden biri de Türkiye oldu. Savaştan kaçan Ukraynalılar Antalya’ya akın etti. Bölgede konut ihtiyacı birden artınca bu durum fiyatlara da yansıdı. Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Serkan Senekçi konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Savaş öncesinde günde 2 ya da 3 kişi arıyordu ancak savaştan sonra günde 8 - 10 arasında telefon almaya başladık. 3 bin liraya kiraladığımız 1 + 1 ve 2 + 1 daireler şu anda ilginin oldukça yoğun olmasıyla beraber 8 bin liraya kadar çıktı.

29 bin Rus, 9 bin Ukraynalı yaşıyor

Türkiye’nin turizm anlamında en gelişmiş kentlerinden biri olan Antalya’da şu an 29 bin Rus ve 9 bin Ukraynalı yaşıyor. Ancak savaşın çıkmasının ardından bu sayı artmaya başladı. Aileleriyle birlikte Antalya’ya gelen Ukraynalıların bir kısmı yakınları ile birlikte kalırken bir kısmı da ev satın almaya ya da kiralamaya başladı. Bu durum istatistiki verilere de yansıdı.

Konut satışları geçen seneye göre yüzde 27 arttı

Antalya’da şubat ayında 4 bin 700 civarında konut satışı gerçekleştirildi ve bunların 1100 adeti tabancı uyruklu vatandaşlara yapıldı. Şubat ayında konut satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 27 arttı. İstanbul yabancıların konut alımı için en çok tercih ettiği il olurken İstanbul’u Antalya takip etti. Emlakçı olan Muhammet İnci şu açıklamalarda bulundu:

Aslında bu durum halkımız için biraz sıkıntılı. Giriş kat için 60 metrekare bir daireye 3 bin 500 lira isteniyor. Neden bu kadar istiyorsunuz denildiğinde de Rusların ve Ukraynalıların da bu fiyatı verdiğini söylüyorlar.

Kira ve satış bedellerinin önümüzdeki dönemlerde de artması bekleniyor.

Yorumlar (0)