Türkiye ile İngiltere arasında STA imzalandı

Tüm sanayi ve tarım ürünlerini kapsayan Serbest Ticaret Anlaşması, Türkiye ile Birleşik Krallık arasında imzalandı. Anlaşma ile Türkiye, yıllık 2,4 milyar dolarlık zarardan kurtulmuş oldu. 

EKONOMİ 29.12.2020, 15:51 29.12.2020, 16:33
Türkiye ile İngiltere arasında STA imzalandı

Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) Birleşik Krallık ile Türkiye ilişkileri açısından yeni ve aynı zamanda çok özel bir kilometre taşı olduğunu belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, anlaşmanın iki ülke arasındaki mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerin kapsamının muhafaza edilmesi ve geliştirilmesi hususunda hükümetler arasındaki ortak irade ve anlayışın bir sonucu olduğunu kaydetti.

STA'nın önümüzdeki dönemlerde Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ticaretin gelişiminin en sağlam teminatı olacağının altını çizen Ticaret Bakanı Pekcan, STA vesilesiyle Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticaret yapısına dair hiçbir belirsizliğin kalmayacağını, ticaret hacminin daha da artıp gelişeceğini vurguladı.

Birleşik Krallık ile imzalanan STA'nın bir taraftan Gümrük Birliği'nin 25 senede sağladığı kazanımları koruyacağını, diğer taraftan ikili ilişkileri daha da güçlendirme ve derinleştirme yönünde adım olacağını ifade eden Bakan Pekcan, bugün iş insanlarının beklentilerine yanıt vermenin ve verdikleri sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Türkiye açısından İngiltere'nin her bağlamda kritik bir pazar olduğunu söyleyen Ruhsar Pekcan, iş insanlarının gönül huzuruyla İngiltere'yle ticaretlerine devam edebileceklerini bildirdi.

Türkiye ve Birleşik Krallık olarak "tarifesiz" bir Serbest Ticaret Anlaşması hedeflediklerini ve bunu gerçekleştirmeyi başardıklarını kaydeden Pekcan, STA'nın tüm tarım ürünlerini ve sanayiyi içerdiğinin altını çizdi.

STA'nın 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla uygulamaya konulacağını ve dolayısıyla hiçbir zaman kaybının yaşanmayacağını ifade eden Ticaret Bakanı, "Anlaşma olmasaydı ne olurdu?" sorusunun cevabını da şu şekilde verdi:

"Türkiye'nin Birleşik Krallık'a yönelik yaptığı ihracatın yaklaşık olarak %75’i vergi yükü ile muhatap olacak ve buradan da yaklaşık olarak 2,4 milyar dolarlık bir zarar görecektik. Bu risk, Birleşik Krallık ile imzaladığımız anlaşma sayesinde an itibarıyla ortadan tamamen kalkmış durumdadır."

Yorumlar (0)