Küresel durgunluk tartışmaları: Yükselen jeopolitik riskler ve gerilen dünya

Şu zamana kadar olan yazılarımızda genellikle ekonomik nedenler üzerine konuştuk. Bu yazımızda ise dünyada olan politik gerginliklerin küresel durgunluğa nasıl bir etkisi olacağını irdeleyeceğiz.

EKONOMİ 30.11.2019, 11:22 30.11.2019, 11:38
Küresel durgunluk tartışmaları: Yükselen jeopolitik riskler ve gerilen dünya

Dünya genelinde sadece ekonomik değil aynı zamanda politik tartışmalar oldukça sıcak. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasındaki ticaret savaşları ekonomik ve politik zeminde gerçekleşiyor. Bunun dışında dünyanın birçok yerinde protestolar gerçekleşiyor ve bunların hepsi ekonomik koşulları bir şekilde etkiliyor.

Trump'ın içte ve dışta savaşı

ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, sadece uluslararası sahnede değil aynı zamanda ABD içinde de sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Çin'e karşı verdiği ekonomik savaş, uluslararası ilişkilerde politik dengeleri değiştirdi.

Ticaret savaşının etkisi dünya ekonomisini etkilediği gibi ABD ekonomisini de etkiliyor. Bunun dışında yaklaşan başkanlık seçimleri ve Trump'ın azil süreci de ABD'deki politik belirsizlikleri artırıyor.

Elizabeth Warren

Demokratların aday adayları Elizabeth Warren ve Bernie Sanders ise Trump için ayrı tehdit konuları oluşturuyor. Warren ve Sanders zenginlerden vergi alma konusunu sürekli yineliyor.

Brexit belirsizlikleri

İngiltere Başbakanı Boris Johnson

Artık bir yılan hikayesine dönmüş olan Brexit, İngiliz parlamentosu tarafından sürekli erteleniyor ve bir çözüme kavuşması oldukça uzun sürecek gibi görünüyor. Theresa May'in istifasından sonra Boris Johnson'ın Brexit sürecini yürütmesi (ya da yürütememesi) Birleşik Krallık'ta gerginlikleri daha da artırdı.

Parlamentodaki siyasi gerginlik İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve Liberal Demokratlar lideri Jo Swinson'ın "Brexit'i durdurun" söylemleri Johnson'la aralarında sürekli bir anlaşmazlık yaratıyor.

Elon Musk

Brexit referandumundan bu yana İngiliz sterlini oldukça değer kaybetti. Hâttâ Tesla Motors'un CEO'su Elon Musk, Avrupa'da kuracağı fabrikanın İngiltere'de olmamasını istemesinin sebeplerinden biri Brexit süreci olduğunu söylemişti.

Hong Kong protestoları ve gelen resesyon

Hong Kong'daki protestolar

Hong Kong'daki suçluların Çin anakarasına iadesini öngören yasa tasarısıyla başlayan protestolar yüzünden sular durulmuyor. Yasa tasarısının geri çekilmesine rağmen protestocular diğer taleplerinin de gerçekleşmesi için hâlen daha sokaklarda.

Çin ekonomisine geçmiş yıllarda oldukça büyük bir etkisi olan Hong Kong'un artık o kadar da bir etkisi bulunmuyor. Bunun dışında dünyanın finans merkezi olarak kabul edilen Hong Kong ekonomisi, protestolar sebebiyle teknik bir resesyona sürüklendi.

Orta Doğu bildiğiniz gibi

Irak'taki protestolar

Suudi Arabistan'daki Saudi Aramco'ya yapılan saldırı, Lübnan, Irak ve Mısır'daki protestolar...

Saudi Aramco'ya yapılan saldırı sonucunda petrol fiyatlarını artırma riskini halen taşıyor. Aynı oranda petrol arzı yapılacağı açıklansa da, ileride bu risk hâlâ mevcut.

Irak'taki protestolar ise oldukça şiddetli geçiyor. Ekonomik nedenlerden ötürü başlayan protestolarda, birçok ölü ve yaralı oldu. Protestolardaki son gelişmelere bakıldığında Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin istifasını verdiği biliniyor ve bu durum protestocular tarafından sevinçle karşılandı.

Lübnan ve Mısır'da olan protestolar da ekonomik talepler üzerine ortaya çıkmıştı.

Latin Amerika'da gerginlikler

Alberto Fernandez

Arjantin hem siyasi hem de ekonomik anlamda krizler yaşıyor. Arjantin'deki mali kriz, siyasi gündemi de meşgul ediyor. Popülist bir rejim olarak bilinen Peronizm'in öncülerinden biri olan Alberto Fernandez, Ekim ayında devlet başkanı seçilmişti.

Ekvador, Peru ve Venezuela'daki devam eden protestoların üzerine Bolivya'daki "darbe" de Latin Amerika'daki gerginliği sürdürüyor.

Bu siyasi gerginlikler ekonomiyi nasıl etkiliyor?

Dünyanın birçok yerinde devam eden protestolar ve siyasi gerginlikler, sadece ülkelerin ekonomilerini değil aynı zamanda küresel ekonomiyi de oldukça etkiliyor. Var olan pesimist hava, yatırımcıların daha çok altın gibi kıymetlere yatırım yapmasının önünü açıyor.

Ülkeler bazında ise yapılmayan yatırımlar bir gelir kapısını kapatıyor ve siyasi belirsizlikler ülkelerin kendi para birimlerinin değer kaybına ve ticari belirsizliklere yol açıyor. 

Ülkelerin ekonomisinin işleyişine ket vurulması da haliyle küresel ekonomiyi de belirsizliğe ve durgunluğa sürüklüyor.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (1)
Berat Albayrak 4 yıl önce
Gerçekten de güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık İrem hanım. Böyle güzel çalışmaların devamını bekliyoruz. Fotoğrafınızı beğenmedim yalnız siz daha ciddi bir kimliğe bürünmelisiniz gibi hissediyorum.