Kaçıranlar ve öğrenmek isteyenler için Hong Kong'daki protestolar!

Haftalardır devam etmekte olan Hong Kong'daki protestolara dair bir rehber. Hong Kong'un özelliği, hükûmet sistemi, protestoların başlangıcı, sonrası, Çin'in protestolara tepkisi ve daha fazlası...

DÜNYA 28.11.2019, 16:59
Kaçıranlar ve öğrenmek isteyenler için Hong Kong'daki protestolar!

Protestocular Ağustos ayında Hong Kong Uluslararası Havaalanı'nı doldurdu. Birçoğu bu gösterilerin gayri resmi üniforması olan siyah elbiseler giydi. Göstericiler pankartlar taşıdılar, duvarları ve zeminleri neden toplandıklarına dair mesajlarla süslediler. Protestocuların bazıları gözlerini bandajlarla kapatıp kırmızı mürekkepler damlatarak o ayın başlarında bir protesto sırasında "bean bag" adı verilen içleri kurşun saçmalarıyla doldurulmuş torbacıklar bulunan fişekler ile polis tarafından vurulan gönüllü bir kadın doktoru temsil etmek için sokaklardaydılar.

Havaalanı protestoları, o zamandan beri aylardır sürmekte olan Hong Kong'daki kargaşaların başlangıcı oldu. Gösteriler ve oturma eylemleri yaklaşık 26 haftadır hız kesmeden devam ediyor. Sürmekte olan gösteriler ancak polisin göz yaşartıcı gaz, plastik ya da gerçek mermiler ile eylemcileri püskürtmeye geldiği zaman gergin ve şiddetli çatışmalara dönüşüyor. Kasım ayında ise polisin bir protestocuyu yakın mesafeden gerçek mermi ile vurması, göstericilerin bir üniversite kampüsü de dahil olmak üzere ana lokasyonları işgal etmesi ve polisin göstericileri kuşatma altına almasıyla tansiyon iyice yükseldi.

Haziran ayında tartışmalı bir iade tasarısına karşı başlayan protestolar, Hong Kong'un geleceği için bir savaşa dönüştü. Protestocular sadece kendi yerel yönetimlerine karşı mücadele etmiyor aynı zamanda dünyadaki en güçlü ülkelerden biri olan Çin'e meydan okuyorlar.

Protestoların nasıl biteceğini söylemek oldukça zor olsa da şu bir gerçek ki Hong Kong hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak.

Altı aydır süren protestoları ve gelişmeleri anbean takip etmek oldukça zor olsa da Hong Kong'daki çalkantıya yönelik bir rehber oluşturduk. Protestolar nasıl başladı, ne hakkında ve Çin protestolardan neden bu kadar endişeli? Dokuz maddede bunların cevabını bulabilirsiniz.

1) Hong Kong'un özelliği nedir?

2) Hong Kong hükûmet sistemi nasıl?

3) Peki gösteriler niçin başladı?

4) Hong Kong hükûmeti nasıl yanıt verdi?

5) Hong Kong'daki protestocular şimdi ne istiyor?

6) Protestocuların Hong Kong'da ne kadar desteği var?

7) Çin neden protestoları bu kadar önemsiyor?

8) Çin ne yapacak?

9) Diğer ülkeler tüm bunlara nasıl tepki veriyor?

Habernediyor.com / Turgut Başer

Yorumlar (0)