Rekor seviyeye ulaştı! Herkes altın alıyor

Küresel durgunluk, merkez bankalarının bol ve ucuz para sinyali ve jeopolitik gerilimler... Dünya altına sarıldı. Altın bir ayda yüzde 13 değerlendi.

EKONOMİ 26.06.2019, 10:24 26.06.2019, 12:55
Rekor seviyeye ulaştı! Herkes altın alıyor

Küresel durgunluk riski karşısında merkez bankalarının “bol ve ucuz para” sinyali vermesine jeopolitik gerilimler de eklenince dünya "güvenli liman" altına sarıldı. Altının değeri son bir ayda uluslararası piyasada yüzde 13 yükseldi. Gram altın ise 268 liraya ulaştı. Kâr satışları gelse de mevcut şartlarda ibre altından yana... 

Altın fiyatları son günlere küresel piyasalara mührünü vurdu. 2011 senesinde 1.900 doları aşan ons altın, 2011 yılından bugüne uygulanan parasal sıkılaşma politikaları nedeniyle hızla düşüş trendine yöneldi. 2015 yılında 1.100 doların da aşağısını gören ons altın, sonrasında yaklaşık 1.200-1.400 dolar aralığında kalmıştı. Yakın geçmişte yaşanan küresel gelişmeler ise ‘ons altın’ın bu bandın dışına çıkarak, yukarı yönlü seyrini destekledi.

2019 yılı başından bu yana küresel ticaret savaşlarıyla başlayan ve küresel durgunluk riskine kadar uzanan süreçte ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ve AB (Avrupa Birliği) başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin merkez bankaları, parasal sıkılaşmayı durdurup faiz indirimini değerlendirmeye aldı. “Daha ucuz ve daha bol para arzı” anlamına gelen söz konusu durum, özellikle dolara küresel manada hızla değer yitirtti. Altının dolarla fiyatlandığı dikkate alındığında; dolar geriledikçe, ons fiyatına da artış seyrinde o kadar yansıma gerçekleşiyor. Analistlern bunun sebebini ise şu şekilde açıklıyor: Fiziki altını üretmek; sınırlı rezerv, maliyetli ve zor şartlar sebebiyle aynı hızla olamaz.

Öte yandan birçok ülke hem kendi parasıyla ticaret yapma yolunu gündeme getiriyor hem de merkez bankalarının bu kapsamda altına olan talebi hızla ve güçlü şekilde artıyor. Tüm bu yaşananlar da ‘ons altın’ı besliyor. Amerika Birleşik Devletleri-İran İslam Cumhuriyeti merkezli gerilim de son dönemde güvenli liman altının alımlarını tetikledi. Bu etkilerle ons altının fiyatı 1.430 dolar seviyesini geçti.

Bundan sonraki süreçte neler yaşanır?

Amerikan Merkez Bankası FED’den faiz indirimi şu anda en büyük “beklenti” durumunda. Politika faizi yüzde 2,25-2,50 bandında. İndirim için 25 puan diyenler de bulunuyor, 50 puan diyenler de... 21 Mayıs 2019 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde iki senelik piyasa faizi yüzde 2,25 düzeyindeyken tahvile gelen yoğun alımlarla bugün 1,75’e kadar geriledi. Yani piyasalar, 50 puanlık indirimi fiyatlamış durumda. Faiz kararları, önümüzdeki 9-12 aylık süreci de içine alıyor. Bu arada küresel jeopolitik riskler de bir kenarda duruyor. Bu süreçte ‘ons altın’ın sağlam duracağını kestirmek de zor değil. 1.400 dolar, ons altın için artık destek durumunda bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece yükseliş hevesi devam edecek. İvmeyi ise özellikle Amerikan Merkez Bankası (FED) cephesinden gelecek açıklamalar belirleyecek.

Gram altın 268 liraya ulaştı

Geçen yıl gram altının fiyatı 277 TL ile bütün zamanların zirvesine ulaşmıştı. Dünkü işlemlerde ise bir ara 268 lirayı bile görü. Yükselişin sürmesi dumurunda, geçen seneki zirve, direnç vazifesi görecek. Bu olasılık, sadece küresel hareketle uyumlu ve destekleyici haber akışıyla mümkün olabiliyor. Küresel jeopolitik riskler sebebiyle içeride dolar, dünya genelinde olduğu gibi sert bir şekilde gevşemiyor. Tüm bu risklere ilişkin gelebilecek olumlu açıklamaların, kurla birlikte gram altını da bir miktar aşağı çekmesi olasılık dahilinde. 248-250 TL aralığı, ilk destek bölgesi olarak görülüyor.

Yorumlar (0)