Çipras haddini aştı! Yine tehdit etti

Akdeniz’i ABD ve Avrupalı enerji devlerine ikili anlaşmalarla parselleyen Yunanistan ve Rum Kesimi, şimdi de Girit'in güney ve güneydoğusunda Amerikan şirketi Exxon Mobil ile petrol-gaz arama işletmesi için anlaşma sağladı. Yunanistan Başbakanı Çipras, "Sizden Yavuz sondaj gemisini batırın talimatı duyulacak mı?” sorusuna tehditle karşılık verdi.

DÜNYA 26.06.2019, 10:46 26.06.2019, 10:52
Çipras haddini aştı! Yine tehdit etti

Doğu Akdeniz ve Ege’de Yunanistan'ın tahrikleri devam ediyor. Türkiye ile KKTC’yi yok sayarak Akdeniz’i ABD ve Avrupalı enerji devlerine ikili anlaşmalarla parselleyen Yunanistan ve Rum Kesimi'nden benzer adımlar gelmeye devam ediyor. Yunanistan şimdi de Girit’in etrafını sondaja açmaya karar verdi. Yunan basını Atina’nın, Girit'in güney ve güneydoğusunda Amerikan şirketi Exxon Mobil ile petrol gaz arama işletmesi için anlaşma sağladığını kaydetti. 

Türkiye ve Libya'nın da hakları var

Yetki için imzaların bu ay içinde atılacağı ifade edildi. Yunanistan’ın ‘Münhasır Ekonomik Bölge' ilan edip anlaşma imzalamaya çalıştığı bölgede Türkiye ve Libya’nın da hakları mevcut. Anlaşma yapılacak bölgenin bu alanları da kapsaması halinde yeni bir kriz yaşanacak. 

Ankara'dan daha önce bölgedeki oldubittilere izin verilmeyeceğine dair açıklama gelmişti.

"Asla böyle bir plan yapmayı düşünmesinler"

Geçtiğimiz günlerde Amerikan televizyonuna açıklamalarda bulunarak Türkiye’yi savaşla tehdit eden Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, önceki gün de aynı küstahlığını sürdürdü. Çipras, Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren sondaj gemilerini açık bir şekilde batırmakla tehdit etti. Selanik’ten yayın yapan Yunan Devlet Televizyonu ET 3’e konuşan Çipras, “Sizden Yavuz sondaj gemisini batırın talimatı duyulacak mı?” sorusuna tehditle karşılık verdi. 

Çipras, şu şekilde konuştu:

“Karşı tarafın böyle bir planı olduğuna inanmıyorum. Böyle bir planları yok ve iyi de yapıyorlar. Asla böyle bir plan yapmayı düşünmesinler. Bir ülkenin egemen haklarının bu kadar yersiz yere ihlali ki Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti gibi silahlı kuvvetleri olmayan bir ülke değil. Yunanistan güçlü bir ülke. Uluslararası bağlamda ve Avrupa Birliği’nde Yunanistan her zamankinden daha da güçlü.” 

"Yunanistan tek başına değildir"

Akşam da Lefkoşa’da açıklamada bulunan Çipras, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine yönelik söylemlerine yanıt verdi. Çipras, “Yunanistan tek başına değildir. Bölgedeki istikrarın ve barışın sütun taşlarından biridir.” diye konuştu.

Diğer bir yandan, Rum Kesimi’ndeki askeri üslerini aktif hale getiren İngiltere, mayıs ayında 6 adet F-35 savaş uçağını Ağrotur Üssüne getirdi. 

İngiltere, sonbahara kadar 121 adet F-35B tipi savaş uçağını sevk edecek. Ayrıca Rum yönetimi, mayıs ayında Fransa'ya deniz üssü verme kararı aldı.

Yorumlar (0)