Kritik karar bugün açıklanıyor

Tüm Türkiye'nin gözü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) çevrildi. Kritik karar bugün açıklanacak.

EKONOMİ 24.10.2019, 08:19
Kritik karar bugün açıklanıyor

Tüm Türkiye bugün TCMB'den (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) gelecek son dakika faiz kararına odaklanmış durumda. Daha önceki toplantılarda 750 baz puan faiz indiren MB (Merkez Bankası), yeni faiz kararını bugün açıklayacak. "Güvenli bölge" konusunda ABD ile yapılan anlaşma ve bu anlaşmanın ardından Rusya ile Soçi’de varılan mutabakat piyasaları rahatlattı. Dolar/TL 5.75 seviyesine kadar indi. Dövizdeki düşüş, bugün toplanacak olan MB'den yüksek faiz indirimi beklentilerini de yükseltti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ardından Suriye’de "güvenli bölge" konusunda Soçi’de Rusya ile varılan mutabakat ve sonrasında Barış Pınarı Harekâtı’na yönelik Millî Savunma Bakanlığından gelen "yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmamıştır" açıklamaları piyasaları rahatlattı. Önceki gün 5.84 liraya kadar çıkan dolar/TL dün sabah 5.75 lira bandına kadar geriledi. Borsa İstanbul (BIST) ise günü yüzde 1.94 artışla 99 bin 785 puandan kapattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında varılan Soçi mutabakatı faizlere de pozitif yansıdı. İki yıllık tahvilin faizi 2.9 puan inerek yüzde 13.75’e geriledi.

Faiz indirimi tahminleri

Suriye konusunda, Türkiye Cumhuriyeti adına Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu adına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında imzalanan mutabakat ile güvenli bölge konusunda soru işaretlerinin bittiğini belirten analistler, Türk Lirası varlıkları üzerindeki baskının ortadan kalktığını vurgulayarak, bugünkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararının yatırımcıların odağına yerleştiğini kaydettiler. Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 425 ve 325 baz puanlık iki faiz indirimi ardından bu hafta da 200 baz puanı aşan bir faiz indirimi yapabileceğini belirttiler. Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısında politika faizinin yüzde 14.50-14.00 seviyelerine çekebileceğini ifade ettiler.

Yıl sonunda yüzde 12-13 seviyelerine gerileyebilir

Enflasyondaki düşüşün devam edeceği tahmininde bulunan analistler, politika faiz oranının sene sonunda yüzde 12-13 seviyelerine gerileyebileceğini kaydetti. TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) yapacağı faiz indiriminin piyasalar tarafından fiyatlandığını hatırlatan analistler, hatta piyasalar tarafından Aralık ayı toplantısında da faiz indiriminin sürebileceğinin fiyatlandığını dile getirdiler. MB (Merkez Bankası) bugünkü toplantının ardından senenin son toplantısını 12 Aralık’ta yapacak. Bu arada yurt dışı piyasalarda ise Avrupa Birliği (AB) ile Birleşik Krallık arasındaki Brexit krizi etkisi devam ediyor.

Tüketici güven endeksinde artış

Tüketici güven endeksi, Eylül ayındaki 55.8 düzeyinden, Ekim'de yüzde 2.1 yükselişle 57.0 düzeyine ulaştı. Anket sonuçları üzerinden hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser duruma, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser duruma işaret ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Eylül'de yüzde 74.0 düzeyindeyken Ekim'de yüzde 1.1 yükselerek 74.8 düzeyine ulaştı. Genel ekonomik durum beklentisi endeksi de aynı dönem için Eylül'de 71.0  düzeyindeyken, Ekim'de yüzde 3.4 yükselerek 73.4 düzeyine çıktı.

Yorumlar (0)