İkinci çeyrekte umut var: Çift haneli büyüme bekleniyor 

Haziran ve Maliye Bakanlığı, 2021’in ikinci çeyreği için büyüme tahmininde bulundu. Bakanlık, bitimine az bir süre kalan ikinci çeyrekte çift hanelerde büyüme yaşanabileceğini açıkladı. 

EKONOMİ 01.06.2021, 16:41
İkinci çeyrekte umut var: Çift haneli büyüme bekleniyor 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Maliyesi Raporu’nu yayınladı. Raporda, 2021’nin ikinci çeyreğine az bir süre kala, çeyrekteki büyümenin çift hanelerde olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Türkiye ekonomisinin pandemi koşullarına rağmen büyüme göstermesi sebebiyle ikinci çeyrekte çift haneli büyüme görüldüğü belirtilen raporda, güçlü ihracat ve baz etkisinin bunda katkısının fazla olacağı belirtildi. Ayrıca yılın ilk çeyreğindeki yatırımlar da göz önünde bulundurularak belirlenen öngörüde dış talebin desteği alınarak gerçekleştirilen büyümeler de ön plandaydı.

Dış talep katkısı pozitife döndü 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan verilere göre 2021’nin ilk çeyreğinde ekonomi, yıllık yüzde 7 oranında büyüdü. Bu dönemdeki yurt içi talebin de büyümeye katkısı 5,9 puan civarında oldu. Dış talebin katkısı ise 1,1 puanında oldu. Dış talep katkısı, 2019’un üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez pozitife döndü. 

Dış talep, Nisan ve Mayıs 2021’de de devam etti. Bu da öngörüleri ve umutları artırdı. Özellikle Nisan 2021’deki tüketim talebinde beyaz eşya ve otomobil, ekonomiyi canlandırdı. Diğer tüketim malları da bu iki gruba eşlik etti. Buna karşın tüketici güven endeksi, nisan ve mayıs aylarında düştü ve tüketici kredilerinde de yavaşlama görüldü.



OVP hedefleri ile eşit oranda gerçekleşiyor

Para ve maliye politikalarında yaşanan istikrarlı büyüme ile yılında ikinci yarısında da büyüme görüleceği tahmin ediliyor. Bu sebeple de 2021 yılında gayri safi yurt içi hasılasının büyümesi, Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri ile eşit oranda gerçekleşiyor ki bu da yüzde 5,8 oranında oluyor.

Aşılama, büyümeye olumlu yansıyacak

Dış talep, büyüme konusunda pozitif katkılar sağlıyor ve bu katkıların da 2021 senesi boyunca artması bekleniyor. Bu şekilde büyüme konusunda dengeli görünüm oluşturulması umuluyor. Özellikle salgının seyri ve aşılama takviminin uygulanması konularının ekonomik aktiviteler üzerinde olumlu sonuçlar doğuracağı öngörülüyor. Öte yandan salgının yeniden başlama ihtimalinin ekonomiyi bir müddet baskılamasına karşın aşılamanın olumlu etkisinin olacağı görülüyor.

İş gücü piyasasında beklentiler yüksek

Covid-19 salgını ve virüsün yayılımını engellemek konusunda alınan tedbirler sebebiyle 2020 senesinde istihdam ve iş gücü konusunda kayıplar yaşandı. Özellikle hizmet ve turizm sektöründe bu kayıplar büyük oranda hissedildi. Fakat 2020’nin ikinci yarısında alınan salgın önlemleri ve verilen krediler ile birlikte istihdam ve iş gücü verileri toparlanmaya çalışıldı. Tüm olumlu yaklaşımlara karşın 2020 senesinde 2019 yılına nazaran 1,3 milyon kişilik kayıp yaşandı. 

2021 senesinin başlangıcıyla birlikte iş gücü ve istihdam da olumlu seyrediş söz konusu. Özellikle turizm sezonunun açılmasıyla birlikte turizm ve hizmet sektöründe toparlanma başladığı görülüyor. Hem iş gücü hem de salgın piyasasında tedbirlerin uygulanması ile birlikte Haziran 2020 ve Mart 2021 arasında istihdamın toplamda 2,4 milyon arttığı belirlendi. Mart 2021’de mevsimsel düzeltilmiş istihdam oranının yüzde 44,3’e yükselmesi ve işsizlik oranının da yüzde 13,1’e düşmesi, alınan tedbirlerin sonucu olarak yansıdı. 

Yorumlar (0)