Macron'dan tepki çekecek sözler: 'Azerbaycan, Ermenistan topraklarını terk etmeli'

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’la bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, düzenlenen ortak basın toplantısında “Azerbaycan’ın, Ermenistan topraklarını terk etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DÜNYA 01.06.2021, 16:55 02.06.2021, 15:16
Macron'dan tepki çekecek sözler: 'Azerbaycan, Ermenistan topraklarını terk etmeli'

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'la bir araya geldi ve ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

“Azerbaycan, Ermenistan topraklarını terk etmeli”

Daha önce Ermeni bir gencin, Karabağ’a müdahale edilmesi konusundaki isteğine “Karabağ, Azerbaycan’ın toprağıdır.” yanıtını veren Macron’dan, tepki çekecek bir açıklama geldi. 

Elysee Sarayı’nda Paşinyan ile görüşen ve ardından ortak bir toplantı gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan ile Ermenistan arasında 6 ay önce bir ateşkes anlaşması imzalandığını hatırlattı. Tutukluların serbest kalması ve bölgeye, uluslararası insani yardımların ulaşmasının önemli olduğuna dikkat çeken Macron, Hristiyan ve Müslüman mirasın Dağlık Karabağ'da korunmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Bölgede gerilimin düşürülmesi ve iki taraf arasında diyaloğun hakim kılınması için ne gerekiyorsa yapılacağını belirten Macron, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sınırların, müzakere ve diyalog yoluyla belirlenmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Azerbaycan ordusunun, Ermenistan’ın egemen olduğu topraklarını terk etmesi gerektiğini ifade eden Macron, Ermenistan devleti ile dayanışma içinde olduklarını belirterek bu söz konusu bölgede barışın tesis edilmesi gerektiğini aktardı. Basın toplantısında söz alan Paşinyan da Ermenistan ile Fransa arasında özel bir ilişkinin olduğunu vurguladı.

Desteklerinden ötürü Macron’a teşekkür eden Paşinyan, bu anlamda Minsk Grubunun faaliyetlerinin önemli olduğunu belirtti.

"Karabağ Azerbaycan'ındır" demişti

Daha önce Ermenistan için yardım toplayan bir derneğe ziyaret gerçekleştiren Emmanuel Macron, Karabağ'a müdahale etmesini kendisinden talep eden Ermeni bir gence, "Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Egemen olan devletin talebi olmadığı sürece buraya müdahale etme hakkınız yoktur" yanıtını vermişti.

Yorumlar (0)