Fitch Ratings: Yüksek enflasyon baskısı sürecek!

Çin'in koronavirüsü sıfırlamak için yeniden karantinaya girdiğini hatırlatan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, "Tedarik zincirlerinde aksama var. Yüksek enflasyon baskısı devam edecek." açıklamasında bulundu.

EKONOMİ 10.05.2022, 21:35 11.05.2022, 01:48 Hakan Öksüz
Fitch Ratings: Yüksek enflasyon baskısı sürecek!

Çin'de koronavirüs kısıtlamalarının geri gelmesi, küresel finans sistemini etkileyen unsurlardan biri oldu. Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin'deki koronavirüs tedbirleri, uluslararası tedarik zincirlerinde aksamaya neden oldu. 

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin'in yeniden karantinaya girmesinin neden olacağı riskler hakkında açıklama yaptı. Karantina nedeniyle küresel tedarik zincirinde sorunların yaşanacağı ve yüksek enflasyon endişelerinin katlanarak artacağı ifade edildi.

"Şanghay limanlarında yükleme ve boşaltma hızları azaldı"

Yapılan açıklamada, "Çin, ülke genelinde koronavirüsü sıfırlamak için yeniden karantinaya girdi. Bu durum, nisan ve mayıs aylarındaki ticaret hacmini düşürdü. Özellikle Şanghay'a giren ve çıkan ticaret gemileri çeşitli zorluklarla karşılaştı. Gemiler yüklemekle görevli çalışanlar, yeterli hızda yükleme ve boşaltma yapamadı. Bu da ciddi miktarda ürünün limanlarda kalmasına neden oldu." denildi.

"Enflasyondaki artış baskısı devam edecek"

Çin'deki bu durumun gerçek anlamda küresel verilere yansımadığını bildiren Fitch Ratings, önümüzdeki aylarda uluslararası finans sisteminde ciddi çöküşlerin görülebileceğini kaydetti. 

Raporda, "Çin, dünya ticaret hacminin yüzde 15'ini meydana getiriyor. Koronavirüs karantinası, küresel ölçekte enflasyon artışının devam edeceği anlamına geliyor. Nakliye ücretleri, 2020 yılının başına göre 6 kat daha pahalı. ABD limanlarında da personel azlığı var. Çin'den çıkacak konteynırlar, yaz aylarında ABD limanlarında sıkışıklığa yol açacak. " ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)