Litvanya Dışişleri Bakanı Landsbergis: Putin iktidardan indirilmeli

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis verdiği bir röportajda Ukrayna savaşı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rusya’nın Ukrayna’da başarısızlığa sürüklendiğini ifade eden Landsbergis Putin’in yaralı bir hale geldiğini ve artık daha tehlikeli olabileceğini dile getirdi. Yapılacak tek çözümün Putin iktidarını ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Landsbergis NATO müttefiklerine de Rusya’nın yaptığı saldırılara karşı daha sert tepki vermeleri için de baskı kuracaklarını dile getirdi.

DÜNYA 10.05.2022, 09:35
Litvanya Dışişleri Bakanı Landsbergis: Putin iktidardan indirilmeli

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis verdiği bir röportajda NATO müttefikleri ve Amerika Birleşik Devletleri’ne Ukrayna’ya savaş açan Rusya’ya karşı daha sert bir tepki vermeleri konusunda çağrıda bulundu. Rusya Başkanı Vladimir Putin’in 9 Mayıs “Zafer Günü” konuşmasının etkileyici olmadığını belirten Landsbergis kurmayların ve generallerin yüzlerindeki kasvetli ifadelerin Ukrayna’da devam eden savaşta Rusya’nın başarısızlığına işaret olduğunu ifade etti.

Yaralı hale gelen Putin daha tehlikeli olabilir

Landsbergis Rusya’nın Ukrayna’da başarısızlığa sürüklendiğini ifade ederek yaralı hale gelen Putin’in artık daha da tehlikeli hale gelebileceğini bu nedenle yapılacak en iyi şeyin Putin iktidarına son vermek olduğunu dile getirdi. Putin’in iktidarda olduğu sürece komşu ülkelerin sürekli olarak tehdit altında olacağını söyleyen Landsbergis sadece Putin’in değil tüm rejimin değişmesi gerektiğini zira Putin gitse bile yakın çevresinden ona benzeyen başka birinin tekrar iktidara gelebileceğini ifade etti. Landsbergis Rusya toprakları dışında savaşmaya istekli bir rejim olduğu sürece çevre ülkelerdeki tehditlerin devam edeceğini vurgulayarak 2008 yılında Gürcistan’da, 2014 yılında da Ukrayna’da gerçekleştirdiği savaşlara karşın Rusya’nın saldırganlığından şüphe edenlerin büyük bir yanılgı içinde olduğunu ifade etti.

Soğuk Savaş yıllarını giderek daha fazla hissediyoruz

NATO müttefiklerinin Litvanya’ya ve doğu kanadında yer alan bazı ülkelere yardım ettiği için oldukça memnun olduklarını ancak bundan daha fazlasına da ihtiyaç duyduklarını belirten Landsbergis NATO’ya topraklarında kalıcı olarak asker konuşlandırmasının yanı sıra daha fazla hava ve deniz savunması için de baskı yapacaklarını dile getirdi. Landsbergis Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’in NATO’ya müttefik olan ülkelere ait toprakların her santimini savunacakları üzerine yaptığı açıklamadan oldukça memnun olduklarını dile getirerek sözlerine şu şekilde devam etti:

NATO’nun doğu bölgelerine karşı olan duruşunu daha fazla değiştirmesi gerektiğinin vurgulanması gerekiyor. Baltık ülkelerinde Soğuk Savaş ve Batı Berlin hissini yaşadığımız yılları daha fazla hissetmeye başladık.

Müttefiklerin Ukrayna ve Baltık ülkelerine yaptığı askeri yardımların yanı Rusya’ya tepki vermelerinin geçici ve kısa vadeli bir çözüm olduğunu vurgulayan Landsbergis artık savaşın stratejik sonuçlarını göz önüne almaları gereken zamanın geldiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)