ABD'li istihbarat şefi: Rusya savaşı uzatacak!

Rusya'nın Donbas'ı aldıktan sonra yeni hedefleri için savaşı uzatacağını söyleyen ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, Savaşı olabildiğince uzatacaklar. Bunun için hazırlanıyorlar." dedi.

DÜNYA 10.05.2022, 19:18 11.05.2022, 15:16 Hakan Öksüz
ABD'li istihbarat şefi: Rusya savaşı uzatacak!

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, "Dünya Genelindeki Tehditler" isimli oturumda önemli açıklamalarda bulundu. Doğu Avrupa'da devam eden savaşa ilişkin soruları yanıtlayan Haines, Rusya'nın hedefleri hakkında konuştu.

"Donbas'ı ele geçirince durmayacaklar"

Rusya'nın Donbas'taki olası başarısının savaşın bitişi anlamına gelmeyeceğini kaydeden ABD'li istihbarat şefi, "Bize göre amaçları sadce Donbas'ı ele geçirerek savaşı sonlandırmak değil. Farklı hedefleri var. Adım adım gitmek istiyorlar ve bu yüzden gerçekleştirmeden sonraki hedefleri açık etmiyorlar. Savaşı olabildiğince uzatacaklar. Bunun için hazırlanıyorlar. Uzun uğraşlar sonucu Ukrayna'nın kalbine girdikten sonra hemen çıkacaklarını düşünmek saflık olur." dedi.

Rus ordusunun sahadaki performansının düşük olduğunu kaydeden Haines, savaşın başında planlanan hedeflerin gerçekleştirilemediğini söyledi. Bu nedenle Rus ordusunun artık Kiev'den daha çok Donbas'a odaklandığını belirten ABD'li istihbaratçı, Vladimir Putin'in, Donbas bölgesinin alınmasını bir hayli önemsediğini ifade etti.

"Nükleer silah kullanması hayal değil"

Bundan sonraki 1-2 aylık sürecin savaşın kaderini belirleyeceğine işaret eden Avril Haines, "Herson bölgesini işgal ettiler. Bu bölge Donbas ile Kırım arasındaki stratejik bir nokta. Bu bölgedeki Ukrayna askerlerini tamamen yok etmeyi hedefliyorlar. Rusya, savaşla birlikte ABD ve Avrupa'nın arasının açılacağını düşünüyordu. Enerji krizinin buna zemin hazırlayacağı inancındaydı. Tam tersi olunca planları bozuldu. Eğer Putin kendin tehlikede hissederse nükleer silah kullanması hayal olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)