3 ay içinde 7 Rus oligark hayatını kaybetti! Hepsinin ortak bir özelliği var…

Geçtiğimiz üç ay içerisinde yedi Rus oligark gizemli bir şekilde hayatını kaybetti. Ölenlerin büyük bir çoğunluğunu Rusya’nın petrol ve doğal gaz sektöründe yer alan üst düzey yöneticiler oluştururken bu ölümlerin Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonlar düzenlediği ve dünyayı karşısına aldığı bir dönemde gelmesi de şüpheleri uyandırdı. Öte yandan ölümlerin çoğu bir intihar eylemi gibi gözükse de aralarında ilginç bağlantılar spekülasyonların ortaya çıkmasına neden oldu.

DÜNYA 10.05.2022, 11:46
3 ay içinde 7 Rus oligark hayatını kaybetti! Hepsinin ortak bir özelliği var…

19 Nisan 2022 tarihinde İspanya’daki Lloret de Mar kasabasında meydana gelen olayda İspanyol polisi Rus oligarkın oğlu Fedor Protonsenya'dan bir telefon aldı. Protonsenya kasabada ailesine ait bir villanın bulunduğunu ve Fransa’dan defalarca aramasına rağmen ailesine ulaşamadığını belirtti. Gelen telefon üzerine harekete geçen güvenlik güçleri eve vardıklarında anne, baba ve kızlarına ait cansız bedenleri ile karşılaştı. İlk olarak Protonsenya’nın babasının ilk önce eşi ve kızını boğarak öldürdükten sonra kendisini de villanın bahçesinde astığını düşünen polis ekipleri daha sonra olay yerinde yapılan incelemelerin ardından başka ihtimalleri de gündemine aldı.

Sadece bir gün önce benzer bir ölüm gerçekleşti

Bu olay gerçekleşmeden yalnızca bir gün önce ise 3 bin kilometre uzaklıkta yer alan başka bir olayda polis ekipleri tüyler ürpertici başka bir olayla karşılaşmışlardı. Rus multimilyarder Vlasdislav Avayev 13 yaşındaki kızı ve eşi ile birlikte Moskova’da yer alan lük evinde ölü halde bulundu. Rus haber ajanslarında yer alan haberlere göre Avayev elinde bir silahla bulundu. Moskova polisi yaptığı açıklamada Avayev’in ilk önce eşi ve kızını öldürdükten sonra daha sonra silahı ile intihar ettiğini düşündüklerini açıklamıştı.

Aralarındaki bağlantı dikkat çekiyor

Aralarında sadece 24 saat gibi kısa bir zaman dilimi olan bu iki olay arasındaki bağlantı sadece eylemlerin seyri açısından benzerlikler göstermiyor. Avayev ve Protonsenya aynı zamanda Rusya’da doğal gaz ve petrol işleri yapan iki multimilyarder oligark olarak dikkat çekiyor. Avayev Gazprombank'ın başkan yardımcılığı görevin gerçekleştirirken Protosenya ise bir zamanlar Rus doğal gaz şirketi olan Novatek’in başkan yardımcılığını yapmıştı. Her ikisi de Rusya’da bu yıl içerisinde enerji kaleminde gizemli bir şekilde hayatını kaybeden oligarklar arasında yer alıyor.

Ocak ve şubat aylarında da ölümler gerçekleşmişti

Bu yılın Ocak ayında Rusya henüz Ukrayna’ya yönelik saldırılarına başlamadan önce dünyaca ünlü Gazprom'un önde gelen yöneticileri arasında yer alan 60 yaşındaki Leonid Şulman’ın da gizemli bir şekilde intihar ettiği açıklanmıştı. Tarihler 25 Şubat 2022’yi gösterdiğinde ise yine bir Rus zengini olan Alexander Tyulyakov Saint Petersburg kentinde kendini asarak intihar etmiş halde bulunmuştu. Tyulyakov da Rus enerji şirketinin yöneticileri arasında yer alıyordu. Ölümünden sadece 3 gün sonra da Ukrayna doğumlu olan ve yine petrol ve doğal gaz kralı olan Mikhael Watford, İngitere’de Surrey kentinde yer alan malikanesinde asılı halde bulunmuştu.

Putin’in konuklarını davet etmeyi sevdiği kayak merkezinin müdürü ölü bulundu

Bir diğer şüpheli ölüm de 24 Mart 2022 tarihinde Rusya’nın büyük kentlerinden biri olan Nijni Novgorod'ta gerçekleşti. Tıbbi malzemeler üreten dev şirket MedStom'un milyarder yöneticisi Valisiy Melnikov, eşi ve çocukları ile birlikte milyarlarca dolarlık evinde ölü halde bulundu. Gerçekleşen bu olay da tıpkı İspanya ve Moskova’da gerçekleşen ölümlerle benzerlik gösteriyordu. Son olarak da Andrey Krokovski vakası yaşandı. 37 yaşında olan Krokovski, Soçi’de bulunan bir kayak merkezinin müdürlüğünü yapıyordu. Burası özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de konuklarını kayak yapmaya ve ağırlamaya davet ettiği ve sevdiği bir yer olarak dikkat çekiyor. Rus haber ajanslarında yer alan habere göre Krukovski kayak yürüyüşü yaptığı bir sırada kayalardan düşerek hayatını kaybetti.

3 ay içinde 7 Rus zengini hayatını kaybetti

Sadece üç ay içerisinde ve Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonların öncesinde ve sonrasında yaşanan bu yedi gizemli ölüm spekülasyonların yaşanmasına neden oluyor. Konuya ilişkin çok sayıda haber organı bu yedi ölümün intihar olmayabileceğine ilişkin haberler yaptılar. Hatta bu haberlerin bazılarında intihar eylemleri ile Kremlin ve Putin’in de ilgisinin olabileceğine dair bilgiler paylaşıldı. Geçtiğimiz yıllarda çıkan haberlerde de Kremlin karşıtı olanların suikast eylemlerine mağdur kaldığına dair bilgiler paylaşılmıştı. Bunlar arasında en bilindikleri Kremlim muhalifi olarak bilinen Aleksey Navalni’ye yönelik yapılan suikast girişimiydi. Ağustos 2020’de meydana gelen olayda Navalni Tomsk kentinin havalimanında Noviçak olarak da adlandırılan bir madde ile zehirlendi. Benzer bir ölüm Rus askeri istihbaratı servisi GRU'nun eski çalışanlarından Sergey Skripal’in başına da gelmişti.

Daha önce de sadece 3 yıl içinde 38 oligark ölmüş ya da ortadan kaybolmuştu

Rus gizli servisi çalışanlarından Aleksander Litvinenko da servisten kaçmasının ardından Londra’da 2006 yılında radyoaktif bir madde olan Polonyum maddesi ile zehirlenerek öldürülmüştü. Amerikan basınında 2017 yılında ele alınan bir habere göre o dönemde sadece 3 yıl içerisinde 38 oligark ya gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuş ya da ölmüştü. Ancak bu yıl gerçekleşen ölümlerin ilginç olan yanı ölen kişilerin kamuoyuna eleştirel hiçbir ifadede bulunmamış olması. Öte yandan bu oligarkların hiçbiri Ukrayna savaşı nedeniyle yaptırım uygulanan oligarklar arasında yer almıyor.

Yolsuzluklar örtülmeye çalışılıyor olabilir

Polonya merkezli düşünce kuruluşu Varşova Enstitüsü'nün yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre oligarkların ölümüne ilişkin olay yeri incelemelerine sadece Rus polisi değil aynı zamanda Rus devletine bağlı doğal gaz şirketi Gazprom'un güvenlik şirketinde çalışan bazı yetkililer de katıldı. Yapılan araştırmalarda Kremlin’de bulunan bazı üst düzey yetkililerin devlete bağlı doğal gaz şirketinde meydana gelen yolsuzlukları örtmeye çalışabileceği iddia edilmişti. Ancak bu iddiaları doğrulayan herhangi bir bilgi de bulunmuyor. İspanya polisi Sergey Protosenya gerçekleşen olayın bir aile draması olabileceği üzerinde dursa da oğul Protosenya buna inanmayarak İngiliz gazetelerine babasının bir katil olmadığını dile getiriyor. Ailenin hangi koşullar altında öldüğü ise henüz belirsizliğini koruyor.

Yorumlar (0)