Fetva yayınlandı: "Fransız mallarından uzak durun!"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı açıklamaları üzerine Libya'da "Fransız mallarına yönelik boykot uygulanması gerektiğine" dair bir fetva yayınlandı. 

EKONOMİ 28.10.2020, 09:36
Fetva yayınlandı: "Fransız mallarından uzak durun!"

Avrupa'da İslamofobi giderek büyüyor. İslamofobi'nin en net örneği de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un açıklamalarında görülüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "dünya sorunu" olarak nitelendirdiği İslamiyet'in dünyanın her yerinde krize neden olduğunu iddia etmişti. Macron, başörtüsünü Müslümanların provokasyon aracı olarak kullandıklarını ileri sürmüş, aşırılıkçılık ile mücadele kavramı altında Müslümanları hedef almaya devam etmişti.

Bunun üzerine Fransa'da bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının duvarlarına Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'i çirkin bir şekilde tasvir eden karikatürleri yansıtılmış, Macron ise bu durumun düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söylemişti.

Bu duruma tepkisiz kalmayan İslam dünyası ise Fransız mallarına yönelik boykot uygulamasına başlamıştı. Libya da Fransız mallarına yönelik boykot çağrısı yapan ülkelerden biri oldu. 

"Dinî bir vazife"

Libya Fetva Kurumu tarafından yayınlanan fetvada, tüketici ya da tacir ayırt etmeden, bütün Fransız ürünlerinden uzak durmak ve söz konusu ürünleri satın almamak "Müslümanlar için dinî bir vazife" olarak nitelendirildi. 

"Hz. Muhammed'e olan sevgi daha kıymetli"

Fransız malları yerine başka malların satın alınması gerektiği belirtilen fetvada, "Hz. Muhammed'e olan sevginin, Müslümanlar için hem mallarından hem de canlarından daha kıymetli olduğu", bu nedenle başka seçeneğin bulunmadığı hallerde Müslümanların yokluğa karşı sabırlı olmaları gerektiği ifade edildi. 

"Boykot etkili bir yöntem"

Fetvada, Fransız mallarına yönelik boykot hareketinin oldukça etkili bir yöntem olduğuna dikkat çekildi.

İsrail ile ikili ilişkilerini normalleştiren bazı Arap ülkelerinin boykotu "gereksiz" olarak nitelendirdiklerine işaret edilen fetvada, söz konusu söylemlerin hiçbir şekilde dikkate alınmaması gerektiği belirtildi.

"Danimarka özür dilemişti"

Fetvada, geçmiş senelerde aynı sebeple Danimarka mallarının da boykot edildiği, bu nedenle söz konusu ülkenin resmî olarak Müslümanlardan özür dilediği ifade edildi.  

"Ekonomik ilişkileri durdurun"

Müslüman ülkelerinin Fransa ile ekonomik ilişkilerine tamamen son vermeleri talep edilen fetvada, Fransa'daki İslam karşıtlığına karşı ses çıkarılması için bütün Müslümanlara protesto gösterileri gerçekleştirmeleri için çağrıda bulunuldu.

Yorumlar (0)