Çobanlık akademisi geliyor!

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından düzenlenen meslek edindirme programları arasında Tokat ilindeki çobanlık kursu da bulunuyor. 

EKONOMİ 27.11.2019, 09:35
Çobanlık akademisi geliyor!

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından düzenlenen meslek edindirme programları ile farklı kesimlerden ve farklı eğitim seviyelerinden işsizler, çeşitli alanlarda uzmanlık kazanarak meslek edinebilme imkânına sahip oluyor.

İŞKUR tarafından düzenlenen meslek edindirme programları arasında Tokat ilindeki çobanlık kursu da bulunuyor. Çoban olmak isteyenlerin her hafta 5 gün olmak üzere, toplamda 13 gün kurs alacağı bildirildi. 

Söz konusu kursa 16-70 yaş arası işsizler  başvuru yapabilecek. Çobanlık için 13 günde toplam 104 saat ders verileceği ifade edildi. Çobanlık kurslarına, kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın tüm eğitim seviyelerinden adaylar başvurabilecek. 

Öte yandan, Şırnak'ta aşçı yardımcısı ve Nallıhan'da da üç boyutlu grafik animasyoncusu yetiştirileceği duyuruldu. Söz konusu kurslarda 20 liradan 50 liraya kadar harçlık alınıyor ve katılımcılara "taahhütname" imzalatılıyor. 

Başvurular nasıl yapılıyor?

Başvurular, İŞKUR'un internet sitesinden sisteme girerek "İş Arayan" bölümü üzerinden yapılabiliyor. Başvurusunu yapan adaylara, mülakat tarihi, saati ve adresi konularında SMS veya e-posta ile bilgi veriliyor.

İŞKUR'un mesleki kurs için aradığı bazı alanlar şu şekilde:

"Tığ örücülüğü ile oyuncak bebek yapımcısı (amigurumi), kilim dokuyucu, bilgisayar destekli tasarım-imalat elemanı, dokuma konfeksiyon makineci, çoban/sürü yönetim elemanı (küçükbaş hayvan), aşçı yardımcısı" 

Aşçı yardımcısı ve oyuncak bebek yapımcısı yetiştirilecek

Öte yandan, Şırnak'ta aşçı yardımcısı, Nallıhan'da üç boyutlu grafik animasyoncusu yetiştirilecek. Üç boyutlu (3Ds Max) grafik animasyonculuğu için 17-50 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 46 günde 280 saatlik ders imkânı sunulacak.

"Şiş ve tığ örücülüğü ile oyuncak bebek yapımcısı" kursu dâhilinde 18-55 yaş arasındaki kadınlara 53 gün boyunca kurs verilecek. Karaman'da açılacak "Bilgisayar Destekli Tasarım-İmalat Elemanı" kursu için de 16-70 yaş arası erkek ve kadınlardan ilköğretimden doktora mezununa kadar kursiyer alınacağı bildirildi. 

Katılımcılara belge veriliyor

Mesleği olmayanlara meslek edindirme veya yaptığı mesleğinde iş bulamayanlara yeni bir meslek öğretmek için gerçekleştirilen kursların sonunda katılımcılara belge veriliyor.

Mesleki yeterlilik belgesi verilebilen mesleklerde kursa katılan kursiyerlere mesleki yeterlilik (MYK) Belgesi, verilemeyen mesleklerde ise İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı Kurs Bitirme Belgesi sunuluyor.

Ücret talep edilmiyor

Kurslara katılan işsizlerden hiçbir şekilde ücret talep edilmiyor. İŞKUR, kursiyerlerin eğitimi boyunca iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri ile Genel Sağlık Sigortası prim giderlerini ödüyor.

Her bir kurs günü için istihdam garantili mesleki eğitim kurslarında 40 lira, istihdam garantisiz mesleki eğitim kurslarında 30 lira, sanayi sektöründeki istihdam garantili mesleki eğitim kurslarında 50 lira, geleneksel meslekler dâhilinde gerçekleştirilen mesleki eğitim kurslarında 40 lira ve hükümlüler için gerçekleştirilen mesleki eğitim kurslarında 20 lira ödeme sağlanıyor.

Kurs katılımcılarına taahhütname de imzalatılıyor. Kursa dâhil olabilmek için İŞKUR'a kayıt olmak şart. 

Yorumlar (0)