Çin dijital para birimine hazırlanıyor

PBOC'den bir yetkili, dijital para biriminin kişisel bilgilerin ayrıntılarının "tam kontrolünü" aramadığını belirten bir açıklama yaptı.

EKONOMİ 12.11.2019, 13:54
Çin dijital para birimine hazırlanıyor

Üst düzey bir Çin Halk Bankası (PBOC) yetkilisinin Salı günü yaptığı açıklamada, Çin’in dijital yerel para birimi önerisi, genel halka ait bilgilerin tam kontrolünü elde etmek için bir teklif olmadığını ve dijital para biriminin yaratılma amacının gizlilik kaygılarını ve yetkililerin bilgi ihtiyacını dengelemek olduğunu söyledi.

Çin Halk Bankası

Çin Halk Bankası Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü Başkanı Mu Changchun, Singapur'da bir konferansta "Halktan gelen talebin kağıt para ve madeni para kullanarak anonimlik sağlamak olduğunu biliyoruz. İşlemlerde anonimlik isteyenlere vereceğiz." diye konuştu.

Changchun şunları da ekledi:

"Fakat aynı zamanda "kontrol edilebilir anonimlik" ile kara para aklama, terör faaliyetlerinin finansmanı ile mücadele, vergi sorunları, çevrimiçi kumar ve herhangi bir elektronik suç faaliyeti arasındaki dengeyi koruyacağız. Bu tutmamız gereken bir denge ve hedefimiz bu. Genel halkın kişisel bilgilerinin tam kontrolünü aramıyoruz."

Mu, Ağustos ayında halka açık bir forumda dijital paranın "neredeyse hazır" olduğunu söylemişti. Bununla birlikte, Eylül ayında PBOC Başkanı Yi Gang, piyasaya sürülmesi için bir zaman çizelgesi bulunmadığını ve hâlâ bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini belirtmişti.

Mu, Salı günü yaptığı açıklamada, projenin amacının Çin’in mevcut finansal altyapısı ile ilgili sorunlarda yeni bir sistem oluşturmak ve ve kırsal alanlardaki mali katılımı artırmak olduğunu söyledi.

Resmî dijital para kullanan ilk ülke olacak

Şu anda çok az ayrıntı mevcut olmasına rağmen, Çin dünyanın finansal hizmetler endüstrileri tarafından yakından izlenen bir gelişme olan dijitalleştirilmiş yerel para birimini piyasaya süren ilk ülke olmaya hazırlanıyor.

Facebook’un Libra dijital para birimini ve Bitcoin gibi diğer şifrelemeleri öneren Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme Sistemi, kısmen Blockchain teknolojisi ile desteklenecek ve dijital cüzdanlarla dağıtılacak.

Bununla birlikte, diğer dijital para birimlerinden biraz farklı kılan şey, tasarımının Pekin’e para akışları üzerinde benzeri görülmemiş bir denetim sağlaması ve Çin yetkililerine ekonomilerinin çoğu merkez bankasının sahip olmadığı ekonomiyi kontrol etmesini sağlaması.

Yeni dijital para biriminin ne zaman başlatılacağı belli değil.

Huawei'den destek

Çin teknoloji devi Huawei

Çin'in teknoloji devi Huawei, Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü ile anlaşma imzaladığını duyurdu ve iki tarafın finansal teknoloji araştırmaları yapmak amacıyla iş birliği yaptığını bildirdi. 

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)