Birikim yapanların gözde adresi: BES

TSB (Türkiye Sigorta Birliği) Başkanı Atilla Benli, “Geçtiğimiz 5-10 senelik dönemlere dönüp baktığımız analizlerimizde 'Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) devlet katkısının da desteğiyle birlikte enflasyon oranının üzerinde getirirler sağladığını ortaya koyuyor. Yurttaşlarımız da tasarruflarında BES’i merkeze almış durumda.” dedi.

EKONOMİ 15.10.2022, 20:48 16.10.2022, 16:21
Birikim yapanların gözde adresi: BES

Benli, 27 Ekim tarihinde 19'uncu yaşını dolduracak olan BES'e dair gerçekleştirdiği açıklamada, BES’te otomatik katılımdakilerle beraber 14,3 milyon yurttaşın bulunduğunu kaydederek, bunun tasarruf kanadında artık BES’in merkeze oturduğunun bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

"358 milyar TL'ye ulaştı"

BES’in 358 milyar TL'ye ulaştığını söyleyen Benli, şu ifadelere yer verdi:

"Sigorta sektöründe emeklilik ve hayat tarafından tasarrufları artırıyoruz ve sermaye piyasalarına da uzun vadeli fonlar sağlıyoruz. Bu kapsamda, BES'in 358 milyar TL'ye ulaşmasını çok önemli görüyoruz. 

Geçtiğimiz son 5-10 senelik dönemlere baktığımızda, BES'in devlet katkısıyla birlikte enflasyon oranının üzerinde getiriler sağladığını görüyoruz. Bu kapsamda, yurttaşlarımız da tasarruflarında BES'i merkeze almış durumdalar. 

Artık yeni doğan bir çocuğa takı götürmektense ona hediye olarak BES katkısında bulunulabilir. Bireylerin, kamunun ve devletin sermaye piyasalarında önemli bir tasarruf potansiyeli olarak önümüzde duruyor. An itibarıyla çok önemli bir rakama ulaşmış durumdayız.

"BES çok farklılaşacak"

BES'te fon büyüklüğü ve katılımcı sayısı günbegün artıyor. 2023'te toplam katılımcı sayısının 17 milyona ulaşacağını, toplam fon büyüklüğünün ise 500 milyar TL olacağını öngörüyoruz. 

BES'te 10 senesini doldurup 56 yaşına gelenler maaş alabilir veyahut sistemdeki toplam birikimlerini alıp çıkabilir. Türkiye'de emekli olmak için 56 çok erken bir yaş. Yurttaşlarımız BES'e ödemeye yapmayı tercih ediyor, yaşlılıkları için birikim yapmayı sürdürüyor. 

Talep doğrultusunda önümüzdeki 10 senede BES çok farklılaşacak. 2023 senesi çok kritik bir mihenk noktası. Yurttaşlarımıza tasarruf tarafında BES'i muhakkak kullanmalarını öneriyorum. 

Yorumlar (0)