BES nedir? BES nasıl iptal ettirilir?

İşverenler çalışanlarını otomatik bir şekilde BES'e dahil edebiliyor. Çalışanların maaşlarında belirli bir oranda kesinti sağlanarak biriken BES bazı kişiler tarafından pek tercih edilmiyor. Peki, BES üzerinde bir para bulunup bulunmadığı nasıl kontrol edilir? BES nedir? İşte ayrıntılar…

EKONOMİ 14.10.2022, 14:43 15.10.2022, 10:16
BES nedir? BES nasıl iptal ettirilir?

7 Ekim 2001 senesinde sisteme sokulan ve 27 Ekim 2003 günü fiilen kullanılan özel bir emeklilik sistemi BES, kişilerin çalışma yaşantıları süresince birikim yapmalarını hedeflemektedir. Çalışan kişilerin maaşlarının bir kısmı ile ödenen bu miktarlar bazı vatandaşlar tarafından tercih edilmemektedir. Peki, BES nasıl iptal ettirilir? BES birikimi nasıl öğrenilir? İşte detaylar…

BES nedir?

BES’in açılımı Bireysel Emeklilik Sistemidir. BES, çalışanların aktif olarak görev yaptıkları süre zarfında sağladıkları tasarrufları uzun zamanlı yatırıma çevirerek emeklilik dönemlerinde hayat kalitesini koruyabilecekleri bir gelir almalarına yarayan özel emeklilik sistemidir. Çalışanlar bu sistem içerisine gönüllü bir şekilde katılım sağlayarak, sosyal güvenlik sisteminin yanı sıra kendi emeklilik ödemelerine ek bir gelir katmış olur.

BES birikimi nasıl öğrenilir?

Bazı çalışanlar BES birikimi yaptıklarından habersiz olabiliyor. BES üzerinde bir birikmişinizin bulunup bulunmadığına yönelik incelemeyi e- Devlet'ten yapabilirsiniz. BES’te birikmiş olan tutarları “e-Devlet BES bakiye sorgulama” ekranından kolaylıkla görebilirsiniz.

BES nasıl iptal ettirilir?

Sistemden tamamıyla çıkma düşüncesinde BES'i iptal ettirebilir. Söz konusu sistemden çıkmak için sigorta firmanızın ya da bankanızın müşteri hizmetleri ile görüşme sağlayabilirsiniz. Öte yandan mobil uygulamalardan da iptal işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz.

BES üzerinde para biriktirmeyi istemiyorsanız bu zamana kadar ödediğiniz ücreti geri alabilirsiniz. Ücreti, talep ettiğiniz IBAN adresine isteyebilir veya PTT şubelerinden temin edebilirsiniz.

Yorumlar (0)