Bakan Şimşek'ten kredi açıklaması: Gerekirse ilave tedbirler alacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredilere ilişkin yaptığı açıklamada “Biz kredi politikasında kaynağın üretime gitmesinden yanayız. Bunun için tedbirler aldık, gerekirse ilave tedbirler alacağız” dedi.

EKONOMİ 17.03.2024, 13:44 Şeyda Gül
Bakan Şimşek'ten kredi açıklaması: Gerekirse ilave tedbirler alacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gazeteci Mehmet Acet’e önemli açıklamalarda bulundu. Verimliliği artırmaları gerektiğini dile getiren Bakan Şimşek, çok kapsamlı bir yapısal reformlar olduğunu söyledi. Çok ciddi bir şekilde takvime bağlanmış eylem planlarının olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, program nerede diyenlerin bir zahmet okumaları gerektiğini vurguladı. “Oturup kimse ben olsam bunu böyle düzeltirim şeklinde geri dönüş yapmıyor. Yatırım ortamını iyileştirecek yüzlerce eylem var. Bunlar takvime bağlanmış durumda” diyen Bakan Şimşek, hazırladıkları programın temelinin sağlam olduğunu ifade etti. Bu programı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sahiplendiğini anlatan Bakan Şimşek, temeli sağlam bir program olduğunu anlattı. Kredi politikasında kaynağın üretime gitmesinden yana olduklarını vurgulayan Bakan Şimşek, “Bunun için tedbirler aldık. Gerekirse ilave tedbirler alacağız” ifadelerini kullandı.

İstisnaları gözden geçireceğiz

Öncelikle Orta Vadeli Programını açıklayan Bakan Şimşek, bu programın üç yıllık bir program olduğunu söyledi. Programın özünün dezenflasyon yani enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, üç yıllık bir program olduğunu ve para politikalarını işlevsel hale getirmek için yaptıklarını vurguladı. Orta Vadeli Programın üç temeli olduğunu belirten Bakan Şimşek, sıkı para politikası, sıkı maliye politikası dolayısıyla enflasyonun düşeceğini dile getirdi. “Orta Vadeli Program'da şunu bir şekilde ortaya koymuşuz demişiz ki; istisnaları gözden geçireceğiz. İndirimli KDV oranlarını gözden geçireceğiz, muafiyetleri gözden geçireceğiz” diyen Bakan Şimşek, hiçbir ülkenin siyasi sahiplenme olmadan başarıya ulaşamayacağını ifade etti.

Enflasyondaki düşüş 2024 yılının ikinci yarısında başlayacak

Enflasyondaki düşüşün 2024 yılının ikinci yarısında başlayacağını duyuran Bakan Şimşek, enflasyona Mayıs ayı dahi yükselmeye devam edeceğini söyledi. “Çünkü Şubat ayı enflasyonunu hedef alalım. Yüzde 67 bu Şubat 2023 ve 2024 arası enflasyon. Yani son 12 ayın enflasyonu” ifadelerini kullanan Bakan Şimşek, ilk olarak geçen sene bu ülkede asrın felaketi yaşandığını hatırlattı. İnşaat girdilerinde çok büyük bir artış olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, aynı sektörde işçilik maliyetlerinde ciddi bir artış yaşandığının bilgisini verdi. İnsanların büyük şehirlere göç ettiğini ve kira fiyatlarının yükseldiğini anlatan Bakan Şimşek, “Bunlar bir kerelik bir şey ama geçen sene temmuz ağustos eylül aylarında yaşandı. Bu önümüzdeki temmuz ağustosta yaşanmayacak” dedi.

Yorumlar (0)