Bakan Kacır duyurdu: OSB'si olmayan il kalmadı

Planlı sanayileşme hamlesiyle Organize Sanayi Bölgesi sayısını 192'den 361’e yükselttiklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “OSB'si olmayan il bırakmadık” dedi.

EKONOMİ 12.03.2024, 11:14 Şeyda Gül
Bakan Kacır duyurdu: OSB'si olmayan il kalmadı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yalova Organize Sanayi Bölgesi Toplu Temel Atma ve Açılış Töreni’nde konuştu. Ülkenin potansiyeline, insan kaynağına güvenen yatırımcıların, kentlerin örnek sanayi altyapısını, yatırım teşviklerini en iyi şekilde değerlendireceklerine, şehirleri üretim ve istihdamın dinamosu yeni fabrikalarla buluşturacaklarına inandığını söyleyen Bakan Kacır, Türk ekonomisine güvenen, bu ülkenin kalkınmasına katkı sunan herkesi baş tacı etmeye devam edeceklerini anlattı. Bakan Kacır, “Ülkemizin güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını, ekonomik ve siyasi bağımsızlığımızın sigortası, kalkınmamızın teminatı olarak görüyoruz. Bu anlayışla siyasi istikrarsızlık, terör ve yanlış sanayi politikaları neticesinde akamete uğramış hikayeler tarihine dönüşmüş sanayileşme tarihimizin seyrini Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde son 22 yılda değiştirdik” ifadelerini kullandı.

İhracatı 22 yılda 12 kat artırarak 25,2 milyar dolara çıkaran makine sektörü

Hayal olarak ifade edilen nice eserleri ve projeleri gerçeğe dönüştürdüklerini belirten Bakan Kacır, şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştirdikleri Milli Teknoloji Hamlesi ile özgün, yenilikçi ve rekabetçi üretim altyapısını güçlendirdiklerini söyledi. Sanayileşme hamlesinden en üst düzeyde yararlanan sektörlerden birinin de ihracatını 22 yılda 12 kat artırarak 25,2 milyar dolara çıkaran makine sektörü olduğuna işaret eden Bakan Kacır, dünyada sanayileşmenin ve inovasyonun itici unsuru olan makine sektöründe Türkiye'nin üretim yetkinliklerini artırmayı zorunluluk olarak gördüklerini söyledi. Bakan Kacır, kritik teknolojileri milli olarak geliştirebilmeyi, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmayı bir tercihten öte zorunluluk olarak değerlendirdiklerini vurguladı.

9 bin 400’den fazla yatırım teşvik belgesi düzenlendi

Sektöre katma değeri yüksek üretime yönlendirecek ve uluslararası rekabetçiliğini güçlendirecek destek programlarını, bütüncül bir bakış açısıyla uyguladıklarını belirten Bakan Kacır, bugüne kadar makine ve makine aksam imalatı ve yatırımları için 9 bin 400’den fazla yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini anlattı. 491 milyar lira sabit yatırımı teşvik ederek 182 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtıklarını kaydeden Bakan Kacır, sektörün AR-GE ve yenilik kapasitesinin gelişimi için teknoparklarımızda halihazırda faaliyet gösteren 486 teknoloji girişimimize, 170 AR-GE ve 36 tasarım merkezimize bugüne kadar 20,5 milyar lira destek sağladıklarını dile getirdi. Katma değerli üretimi artıracak, cari açığı azaltacak projeleri, AR-GE aşamasından yatırıma kadar desteklediğimiz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında makine sektöründe 18 projeyi desteklediklerini vurgulayan Bakan Kacır, “Önümüzdeki dönemde girişimcilerimizle el ele AR-GE kapasitemizi güçlendirmeye, ikiz dönüşümü başarıyla uygulayarak sektörümüzün küresel rekabetçiliğini daha üst seviyelere çıkarmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Son 22 yılda büyük bir atılım gerçekleştirdik

Makine sektörünün Türkiye'nin üretim odaklı kalkınmasında yeni başarı hikayeleri oluşturmaya devam edeceğini vurgulayan Bakan Kacır, yalnızca makine sektöründe değil otomotivden mobilyaya, kimyadan beyaz eşyaya tüm sektörlerde yatırımcılarla buluştuğumuzda en çok dile getirilen hususun yatırım yeri ihtiyacı olduğunu söyledi. Son 22 yılda bu anlamda büyük bir atılım gerçekleştirdiklerini aktaran Bakan Kacır, planlı sanayileşme hamlesiyle OSB’lerimizin sayısı 192'den 361’e yükselttiklerini ve OSB'si olmayan il bırakmadıklarını ifade etti. Yalova'nın Bursa, Kocaeli ve İstanbul gibi Türk sanayisinin merkezlerine komşu olmasına rağmen OSB’si olmayan iller arasında yer aldığını hatırlatan Bakan Kacır, “Son 22 yılda Yalova'mıza çevre hassasiyetini merkeze koyarak 4 yeni OSB kazandırarak şehrimizi sanayi yatırımları için önemli bir merkez haline dönüştürdük. Bugün 4 organize sanayi bölgemiz, 5 bin vatandaşımıza istihdam sağlıyor. 4 OSB’mizde tüm parsellerde üretime geçilmesiyle bu rakam katbekat artacak” dedi.

Üretimi, ihracatı, istihdamı çok daha ileri düzeylere çıkaracağız

Yalova Makine İhtisas OSB bünyesinde toplam 847 milyon lira yatırımla hayata geçirilen 5 üretim tesisinin ve 3 sosyal donatı projesinin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Kacır, toplam yatırım tutarı 6 milyar lirayı aşan 20 fabrikanın ve 3 OSB sosyal donatı projesinin temelini atıyor oldularını dile getirdi. “Temelini attığımız Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesiyle şehrimizde kamu, üniversite ve sanayi işbirliğini kuvvetlendirecek önemli bir hamleyi gerçekleştiriyoruz” dşyen Bakan Kacır, mühendislik fakültesinde eğitim gören öğrencilerin artık üniversitede öğrendikleri teorik bilgileri bizzat sanayide uygulayarak pekiştirme imkanına sahip olacaklarını vurguladı. Yine bugün temelini attıkları Kamu Kampüsü’yle de Yalova’da bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarımızı tek çatı altında toplayacaklarını dile getiren Bakan Kacır, “Bir anlamda bakanlığımızı sanayicilerimizin ayağına getirerek bürokratik süreçlerle zaman kaybetmemelerini sağlıyoruz. Zamanı altın değerinde kıymetli girişicilerimizin ihtiyaç duydukları bilgiye ve desteğe en hızlı şekilde ulaşmalarını temin edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)