Avrupa Merkez Bankası, tarihi faiz kararını duyurdu!

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 75 baz puanlık artışla birlikte politika faizini yüzde 1,50 seviyesine yükseltti. Faiz oranlarını son 12 yılın en yüksek seviyesine yükselten ECB, piyasaları hareketlendirdi. Yapılan açıklamada faiz artırımının ilerleyen aylarda da devam edeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

EKONOMİ 08.09.2022, 16:53 Hakan Öksüz
Avrupa Merkez Bankası, tarihi faiz kararını duyurdu!

Piyasaların gözü, Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından açıklanacak faiz kararındaydı. Beklenen açıklama geldi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarihi bir faiz kararı aldı. ECB, üç temel politika faizinde 75 baz puanlık artırıma gidildiğini bildirdi. Marjinal fonlama faizinin yüzde 1,50'ye, refinansman faizinin yüzde 1,25'e çıkartıldığı kaydedildi. Mevduat faizi ise yüzde 0,75 civarına yükseltildi.

Son 12 yılın en yüksek faiz oranları

Avrupa Merkez Bankasının son 23 yılın en yüksek faiz artışı kararını alması, piyasaları hareketlendirdi. Bazı ekonomistler, faiz oranlarını son 12 yılın en yüksek seviyesine yükselten ECB'nin, 75 baz puanlık artışına gideceğinin tahmin edildiğini belirtti. Piyasaların bu beklentiyi halihazırda fiyatladığını aktaran bazı analistlere göre ilerleyen günlerde para piyasalarında bir yükseliş döneminin yaşanabileceğini öne sürüyor.

"Faiz artırımı ilerleyen aylarda da devam edecek"

Faiz artırımı kararıyla ilgili açıklamada bulunan banka, "Enflasyonda kalıcı bir yükselişin önüne geçmek için faiz oranlarının daha fazla artırılması planı üzerinde duruluyor. Yönetim Konseyi, bundan sonraki birkaç toplantıda faiz oranlarını artırmaya devam ederek talebi azaltmak istiyor. Yakın vadede enflasyonun düşeceğine dair emare yok." ifadelerini kullandı.

2022 sonundaki tahmini enflasyon yüzde 8,1

Avrupa Merkez Bankası, küresel çapta büyük bir sorun haline gelen yüksek enflasyonla savaşmak için bir dizi tedbir almaya hazırlanıyor. ECB'ye göre 2022 sonunda enflasyon oranının yüzde 8,1 civarında olacağını tahmin ediyor. Bankanın beklentilerine göre 2023'ün sonunda yüzde 5,5'e gerileyecek olan enflasyon, 2024'ün sonunda yüzde 2,3 civarına gelecek. 

Yorumlar (0)