Asgari ücret pazarlığında ilk görüşme başladı!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılına ilişkin asgari ücreti belirlemek amacıyla ilk görüşmesine başladı. 

EKONOMİ 04.12.2020, 14:55 04.12.2020, 15:15
Asgari ücret pazarlığında ilk görüşme başladı!

Türkiye'de yaklaşık 7 milyon çalışanı yakından ilgilendiren "2021 yılına ilişkin asgari ücretin tespit edilmesine" ilişkin süreç bugün başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kritik toplantısı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Söz konusu toplantı, yeni tip koronavirüse (Covid-19) önlemleri kapsamında video konferans yöntemiyle yapılıyor. 

Herkesin merakla beklediği toplantının başkanlığını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yürütüyor. Toplantıda işverenleri temsilen TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu), işçileri temsilen ise TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) bulunuyor. 

TİSK'in (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) ev sahipliğinde Aralık ayının 2'nci haftasında bir toplantının düzenlenmesi, TÜRK-İŞ'in (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ev sahipliğinde ise Aralık ayının 3'üncü haftasında bir toplantının daha düzenlenmesi bekleniyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde Aralık ayının son haftasında son bir toplantı daha gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıda 2021 yılına ilişkin asgari ücretin tespiti konusunda verilen kararın duyurulacağı tahmin ediliyor. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan önce siyasi partiler peş peşe önerilerini sundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) asgari ücretin 4 bin TL olmasını, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise asgari ücretin 3 bin 100 TL olması tavsiye etti. 

Saadet Partisi, asgari ücrette hedefin 8 bin TL olması gerektiğini belirtirken, İYİ Parti ise asgari ücretin en az 3 bin TL olmasını önerdi. 

Enflasyona göre...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2021 yılına ilişkin enflasyon hedefi göz önünde bulundurulduğunda asgari ücret, yüzde 9,4 oranında artırılabilir. Böyle olması halinde brüt asgari ücret 3 bin 299 TL olacak. Net asgari ücret ise 2 bin 542 TL olarak tespit edilecek. 

"Hakem rolüne sahip olacağız"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bakanlık olarak asgari ücretin tespiti konusunda hakem rolü üstleneceklerini ifade etti. Selçuk, işçi ve işverenlerin uzlaşmasıyla 2021 yılına ilişkin asgari ücreti belirlemeyi amaçladıklarını söyledi. 

"Beklentilere uygun olacağını düşünüyorum"

Selçuk, 2021 yılına ilişkin asgari ücretin hem işverenlerin hem de işçilerin beklentilerine uygun olacağını, aynı zamanda çalışma yaşamına fayda getirecek düzeyde olacağını düşündüğünü ifade etti.

"Uzlaşmayı amaçlıyoruz"

Çalışanların ve işverenlerin en alt sınır olan asgari ücretin üstünde uzlaşmalarının mümkün olduğuna dikkat çeken Selçuk, uzlaşma ile asgari ücreti belirlemeyi amaçladıklarını söyledi.

"Tüm taraflar taleplerini dile getirecek"

Selçuk, işverenler, işçiler ve hükümetin beşer üye ile temsilinin yapıldığı bir komisyon tarafından faaliyetlerin yürütüldüğünü belirterek, ilk toplantının ardından tüm tarafların kendi talebini net bir biçimde dile getireceğini aktardı.

"Kısa çalışma ödeneğine başvurular tekrar alınıyor"

Kısa çalışma ödeneğine 1 Aralık günü itibarıyla tekrar başvuruların alındığını kaydeden Selçuk, sürece hız kazandırmak için başvuruların e-Devlet üzerinden alındığını belirtti.

"Normalleşme desteği de uzatıldı"

Selçuk, normalleşme desteğinin süresinin de uzatıldığına dikkat çekerek, asgari ücretin belirlenmesi hususunda bütün tarafların fikirlerini dile getireceğini ifade etti.

Diğer toplantıların TİSK'in (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) ve TÜRK-İŞ'in (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini aktaran Selçuk, son toplantının da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini söyledi. 

"Adaletli bir vergi düzenlemesi olmalı"

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretlilerle beraber bütün çalışanlar adına adaletli bir vergi düzenlemesine gidilmesi gerektiğini aktardı.

"Türkiye'nin ekonomik durumu ele alınmalı"

TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücretin tespiti sırasında Türkiye'nin ekonomik durumu ve bunun işletmeler üzerinde sahip olduğu etkinin ele alınması gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0)