Üç konfederasyondan asgari ücret açıklaması! Muafiyet istendi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), HAK-İŞ (Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 2021 yılına ilişkin asgari ücret tespit edilirken geçim koşullarının göz önünde bulundurulması ve ücretlerin asgari ücrete tekabül eden bölümünün vergiden muaf tutulması gerektiğini ifade etti. 

EKONOMİ 04.12.2020, 11:15
Üç konfederasyondan asgari ücret açıklaması! Muafiyet istendi

Beklenen gün geldi... Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün 2021 yılına ilişkin asgari ücretin belirlenmesi için online toplantı düzenleyecek.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), HAK-İŞ (Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), söz konusu komisyonun asgari ücretin belirlenmesi sırasında dikkat etmesi gereken noktalara ilişkin ortak bir açıklamada bulundu. 

"Geçim koşullarına riayet edilmeli"

Açıklamada, asgari ücretin tespit edilmesinde Anayasa'da bulunan geçim koşullarına riayet edilmesi gerektiği belirtilerek, mevcut sosyal ve ekonomik şartlar doğrultusunda işçi ile ailesinin rahat bir hayat sürebilmesini sağlayabilecek bir asgari ücretin ortaya konması gerektiği ifade edildi.

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) şartlarının meydana getirdiği gider artışları ve gelir kayıplarının da göz önünde bulundurulması gerektiği aktarılan açıklamada, asgari ücretin AGİ (Asgari Geçim İndirimi) dışında ve net olarak duyurulması gerektiği kaydedildi.

"Net ücretin altına inmemeli"

Açıklamada, söz konusu ücretten gerçekleştirilecek olan sosyal güvenlik ve vergi gibi kesintilerin net miktarın üstüne eklenmesi ve 2021 senesi boyunca asgari ücretin, duyurulan net ücretin altına inmemesi önerildi. 

"Vergiden muaf tutulmalı"

Ücretlerin asgari ücrete denk gelen bölümünün vergiden muaf tutulması gerektiği belirtilen açıklamada, ücretliler için damga vergisi uygulamasına da son verilmesi tavsiye edildi.

Açıklamada, asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için "yüzde 10" oranının uygulanması gerektiği ifade edildi. 

"Tek ve senelik olmalı"

Asgari ücretin hiçbir ayrım gözetmeksizin "tek ve senelik" tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, işçilerin arasında işin önemi, kıdem ve nitelik gibi kriterlerin tamamından bağımsız olacak şekilde değerlendirme yapılması gerektiği belirtildi. 

"Sosyal ücret olarak görülmeli"

Açıklamada, asgari ücretin ekonomik kıstasların üstünde "sosyal ücret" olarak görülmesi ve bu niteliğinin baz alınarak tespit edilmesi gerektiği aktarıldı. 

Devletin çalışanlar arasında herhangi bir şekilde ayrım gözetmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında geçerli olan en düşük aylık maaşın asgari ücretin tespiti sırasında göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edildi. 

"Sosyal güvenlik prim desteği işçilere de sağlanmalı"

Açıklamada, işverenlere yönelik sosyal güvenlik prim desteğinin işçilere de sağlanması gerektiği belirtilerek, işçi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim payının 5 puan azaltılarak bütçeden karşılanması ve bunun işçilerin haklarına zarar vermeyecek şekilde yapılması gerektiği kaydedildi. 

"Asgari ücretten az olmayan nakdi destek verilmeli"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) şartlarında işçilere yapılan kısa çalışma ödeneği ve nakdi gelir desteği gibi ödemelerin alt sınırının asgari ücret olması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, yeni tip koronavirüste (Covid-19) gelir ve iş kaybına uğrayan vatandaşlara asgari ücretten az olmayan bir nakdi gelir desteği sağlanması gerektiği belirtildi. Açıklamada, söz konusu nakdi gelir desteğinin, kayıtsız çalışan işçiler adına bütçeden karşılanması gerektiği ifade edildi. 

"Asgari ücret teşvikine başvurulmalı"

Açıklamada, "aile yardımı"nın iş sahibi olmayan eş için hayata geçirilmesi gerektiği kaydedilerek, sendikal örgütlenmenin mevcut olduğu iş yerlerinde asgari ücret teşvikine başvurulması gerektiği aktarıldı.

Yorumlar (0)