Altın fiyatlarıyla ilgili kritik tahmin

Ekonomist Seda Yalçınkaya Özer, "Altının onsu senenin geri kalanında 1885 dolara yükselebilir fakat bu düzeyin üzerinde kalıcı olabilmesi için mevcut algıların değişmesi lazım. Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki durumun daha da kötüleşmesi ve merkez bankalarının çok daha agresif faiz artışları yapması durumunda altının onsunda oluşacak baskının 1680 dolar seviyelerine doğru sürmesi beklenebilir." dedi.

EKONOMİ 02.07.2022, 23:41
Altın fiyatlarıyla ilgili kritik tahmin

Enflasyonist endişelere paralel olarak merkez bankalarının agresif para politikaları uyguladığı ilk yarıda yatırımcı tercihlerinin de farklılıklar görülmesi dikkatlerden kaçmazken, son dönemde oynaklığın bir hayli yüksek seyrettiği altının ons fiyatı seneye başladığı düzeylere geri çekildi.

Global çapta enflasyonda artışın ne zaman zirveye çıkacağına ilişkin belirsizliklerle başlayan 2022 senesinde, altının ons fiyatı ilk çeyrekte 2 bin 70 dolar düzeylerine dek çıktı.

Bu süreçte süren pek çok negatif faktöre karşın yatırımcıların portföylerinde riskli olan varlıkların ağırlık kazanması da gözlerden kaçmazken, bahse konu seyir merkez bankalarının sözlü yönlendirmelerinde agresif para politikası uygulanacağı sinyali vermesi ve ikinci çeyrekten itibaren de bu yönlendirmelerini uygulamaya koymasıyla nispeten terse döndü.

1785 dolara kadar indi

Likiditenin geri çekilmesine ve sıkı para politikalarına paralel olarak global çapta artış gösteren dolar talebi ile birlikte altının ons fiyatı ikinci çeyrekte tekrar 1800 dolar düzeylerine kadar indi. Ons altının fiyatındaki bu iniş, resesyon ihtimalini kuvvetlendiren gelişmeler ve makroekonomik verilerce de desteklenirken dün itibarıyla 1785 dolar düzeyleri görüldü.

Bu gelişmelerle birlikte altının onsu, ilk çeyrekte yüzde 5,9 yükselerek bin 937 dolardan kapanmasına rağmen, ikinci çeyrekte bu düzeyden yüzde 6,7 iniş kaydetti. Böylelikle seneye başladığı bin 830 dolar düzeyinden yüzde 1,2'lik iniş kaydeden altının onsu, haziran ayı sonunu 1807 dolardan tamamladı.

Uzmanlar, merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikalarının ardından artış gösteren resesyon endişelerinin dolara olan talebin güçlü kalmasını tesis ettiğini kaydederek, bu vaziyetin bir süre daha yatırımcıların altına olan iştahını negatif yönde etkileyebileceğini ifade etti.

İlk altı ayda dalgalı bir seyir gösteren altının onsunun ikinci yarıda birkaç faktörle yön bulabileceğinin altını çizen analistler, bunlardan ilkinin merkez bankalarının para politikalarının ekonomi üzerinde yaratacağı durgunluğun ne ölçüde olduğunu, ikincisinin ise enflasyonun seyri olduğunu belirtti.

"1885 dolara yükselebilir"

Ekonomist Seda Yalçınkaya Özer, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Ons altın için bu yıl inişli çıkışlı bir sene olabilir fakat önemli olan 2023'ün belirsizliğinin ne şekilde fiyatlanacağıdır. Dolar endeksi 103'ün üzerinde kaldıkça güçlü olmayı sürdürecektir. Güçlü olan dolar, altını diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı bir hale getiriyor. Altının onsu senenin geri kalanında 1885 dolara yükselebilir fakat bu düzeyin üzerinde kalıcı olabilmesi için mevcut algıların değişmesi lazım. Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki durumun daha da kötüleşmesi ve merkez bankalarının çok daha agresif faiz artışları yapması durumunda altının onsunda oluşacak baskının 1680 dolar seviyelerine doğru sürmesi beklenebilir."

Yorumlar (0)