URAP dünya sıralaması açıklandı: Türkiye’den 118 üniversite en iyiler içerisinde

University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından oluşturulan "dünyanın en iyi 3 bin üniversitesi" listesi içerisine Türkiye'den de 118 üniversite girdi.

EĞİTİM 29.11.2022, 09:27 29.11.2022, 17:22
URAP dünya sıralaması açıklandı: Türkiye’den 118 üniversite en iyiler içerisinde

Dünya üzerinde bulunan üniversitelerin başarı sıralamalarını gerçekleştiren yetkili 10 kuruluştan bir tanesi olan ODTÜ URAP tarafından yapılan liste internet sitesi üzerinden kamuoyuna paylaşıldı.

Sıralama 6 kategoriye göre yapıldı

Edinilen bilgilere göre, dünyanın ilk 3 bin üniversitesini belirlemek için URAP Laboratuvarı'nda, "uluslararası iş birliği", "toplam atıf etkisi", "toplam yayın etkisi", "toplam bilimsel doküman", "atıf" ve "makale" olmak üzere 6 kategoride akademik üretkenlik işaretleri kullanıldı.

Etki alanı en az olan son yüzde 25'lik kısma giren dergilerde yer alan makalelerle etki alan sıfır ya da henüz tespit edilmemiş olan dergilerde bulunan makaleler söz konusu sıralama içerisinde değerlendirme dışında kaldı. Sıralama çerçevesinde 1000 ve daha çok yazarlı makaleler de incelemeye giremedi.

En iyi 3 bin arasında 118 Türk üniversitesi bulunuyor

URAP listesinde, "dünyanın en iyi 3 bin üniversitesi" sıralaması içerisine Türkiye'den toplam 118 üniversite giriş yaptı. Sıralamada, 501-1000 aralığında 9 üniversite yer aldı. Bu 9 üniversite içerisinde de Hacettepe Üniversitesi 517'nci sıra ile en yüksek dereceyi elde eden üniversite olarak listede yerini aldı. Bu sıralaması ile beraber "dünyanın ilk 500 üniversitesi" araştırmasına en yakın yerde bulunan Hacettepe Üniversitesinin makale miktarı da dünya ortalaması ile uyum sağladı.

Hacettepe Üniversitesinin sonrasında en yüksek dereceye ulaşan 10 üniversitenin dünya sıralamasında bulunan yerleri şu şekilde:

"İstanbul Üniversitesi 639'uncu, Ankara Üniversitesi 745'inci, İstanbul Teknik Üniversitesi 778'inci, ODTÜ 810'uncu, Gazi Üniversitesi 877'nci, Ege Üniversitesi 889'uncu, Koç Üniversitesi 957'nci, İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa 965'inci, Atatürk Üniversitesi 1006'ncı."

Çin Üniversitelerinde dikkat çeken yükseliş

Sıralama içerisinde, “dünyanın en iyi üniversitesi” Harvard Üniversitesi olarak geçtiğimiz senelerde de olduğu gibi yeniden birinci sıraya geçti. İkinci Toronto Üniversitesi, üçüncü University College London olarak belirlendi.

Çin Halk Cumhuriyeti üniversitelerinin sıralamada sergilediği yükseliş dikkatlerden kaçmadı. Ülkenin 1998 yılından bu zamana kadar destek verdiği 9 üniversite her sene kendilerini gün geçtikçe geliştirdi ve 2003 senesinden bu zamana kadar bütün dünya sıralamalarında yukarı çıkmayı sürdürdü. Çin'e ait olan 9 üniversitenin hepsi ilk 100 içine girmeyi başardı.

Öte yandan, ülkenin Zhejiang, Tsinghua ve Shanghai Jiao Tong isimli 3 üniversitesi, dünya üzerinde en başarılı ilk 10 üniversitesi içerisinde bulundu.

Çin üniversitelerinin sağladığı bu başarı, Johns Hopkins, Stanford ve Harvard üniversiteleri ile beraber ilk 10 içerisinde 3 üniversitesi bulunan ABD ile benzerlik sağladı.

Yorumlar (0)