Yunanistan'da "telekulak" skandalı: Çipras'tan "Başbakan'ı dinleyelim" çağrısı

Yunanistan'da nisan ayında patlak veren "casus yazılım üzerinden yasa dışı dinleme" skandalı, iç siyasette deprem etkisi yarattı. İddiaların ortaya atılmasının ardından istifa eden Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis, Kurumlar ve Şeffaflık Komitesinin çağrısı üzerine Meclis'teki toplantıya katılarak sorulara yanıt verdi. Ana muhalefetin başındaki Aleksis Çipras ise dinlenmesi gereken asıl kişinin Başbakan Kiryakos Miçotakis olduğunu savundu.

DÜNYA 29.11.2022, 09:24 29.11.2022, 17:23 Hakan Öksüz
Yunanistan'da "telekulak" skandalı: Çipras'tan "Başbakan'ı dinleyelim" çağrısı

Dış politikada ana gündem konusu "Türkiye" olan Yunanistan, iç politikada "telekulak" iddiaları ile çalkalanıyor. Bir gazetenin yaptığı habere göre Yunan İstihbarat Teşkilatı (EYP), bazı önemli kişilerin cep telefonlarına yüklenen "predator" isimli casus yazılımla bu kişileri yasa dışı şekilde dinledi. Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu ve Eğitim ve Din İşleri Bakanı Niki Kerameus'un yanı sıra eski Emniyet Genel Müdürü Mihalis Karamalakis'in de yasa dışı şekilde dinlendiği öne sürüldü.

İstifa eden Başbakanlık Genel Sekreteri, soruları cevapladı

Nisan ayında patlak veren yasa dışı dinleme iddiaları, Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis'in istifasıyla sonuçlandı. Yunanistan Parlamentosunun Kurumlar ve Şeffaflık Komitesi, söz konusu iddialar üzere istifa eden Dimitriadis'i dinlemek için toplandı. Mecliste yer alan muhalefet partilerinin ortak talebinin ardından Dimitriadis, toplantıya katılarak sorulara yanıt verdi. 

"Casus yazılım programı satın almadık"

Milletvekillerinin sorularına yanıt veren Grigoris Dimitriadis, Yeni Demokrasi iktidarında herhangi bir casus yazılım programı satın almadıklarını ve bahsi geçen iş insanları ile görüşmediğini vurguladı.

Kurumlar ve Şeffaflık Komitesi tarafından konuşmaları için davet edilen Yannis Lavranos, Tal Dilian ve Feliks Bicyos farklı gerekçeler öne sürerek toplantıya katılmadı. Muhalefet partileri, bu kişilerin konuşması için yeniden çağrılmaları gerektiğini bildirdi. 

Çipras'tan çağrı: Başbakan konuşsun

Ana muhalefet lideri Aleksis Çipras ise bu konuyla ilgili konuşması gereken asıl kişinin Başbakan Kiryakos Miçotakis olduğunu söyledi. Yunanistan'ın eski başbakanı olan Çipras, mevcut hükümetin başındaki Miçotakis'in konuşması gerektiğini savundu. 

Yorumlar (0)