Tarih meraklılarının okuması gereken kitaplar

Tarihe ilgi duyanların mutlaka okuması gereken kitaplar haberimizde…

EĞİTİM 10.05.2019, 13:09 10.05.2019, 13:17
Tarih meraklılarının okuması gereken kitaplar

Tarih, milletlerin yaşam tarzlarını, kültürlerini, milli değerlerini nesillerden nesillere aktaran ve geçmişin olayları ile geleceğe yön veren bir toplum bilimidir. Hepimizin de bildiği gibi tarih yazmak, tarih yapmak kadar değerlidir. Tarih yazanlar, tarih yapanlara sadık kalmalı ve geçmiş insanlara doğru şekilde aktarmalı.

İşte çok değerli tarih yazarlarının okunmaya değer kitapları…

Osmanlılar- Halil İnalcık

Halil İnalcık, Osmanlı tarihi alanında çok değerli eserlere sahiptir. Çalışmalarıyla insanlara tarih bilincini aşılayan İnalcık, bu kitabında Osmanlı’nın sosyal ve ekonomik yapısını, önemli kurumlarını ve kanunlarını ve fetih yöntemlerini anlatıyor.

Ayrıca, Osmanlı’nın Avrupa ile olan ilişkileri hakkında detaylı bilgiler de sunuyor.

Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu- Mehmet Fuad Köprülü

Mehmet Fuad Köprülü, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemi hakkında çok güçlü tezler sundu. Köprülü, Sorbonne Üniversitesi’nde 1934 yılında Fransızca konferanslar vermiş, oldukça dikkat çeken bu konferanslar daha sonra ‘Les Origines de l’Empire Ottoman’ adıyla kitap haline getirilmiştir. Köprülü, bu kitabında Anadolu’nun Türkleşmesi konusu üzerine eğilmiştir.

Temel amacı, Osmanlı’nın kuruluşu hakkındaki romantik görüşleri bir kenara bırakıp realiteye yönelmektir. Bu nedenle Orta Asya, Anadolu Selçukluları ve Kayı boyu arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak istemiştir. Kitabında Türklerin Anadolu’yu işgal etmediğini, sadece oraya hayat verdiğini iddia etmiştir.

Türklerin Tarihi- İlber Ortaylı

Kitap, göçebe bir kavim olmaktan çıkıp Orta Doğu’nun en kuvvetli uygarlıklarından birini inşa eden Türklerin kökeni hakkındaki tartışmalarla başlıyor. Daha sonra, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göç etmesi ve orayı Türkleştirme hikâyesiyle devam ediyor. Uzun bir tarihe geçmişe sahip olan Türklerin adı nereden geldiğini İlber Ortaylı’nın bu eserinden detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Ortaylı, kazanılan zaferlerle ve toprak kayıplarıyla Anadolu’nun bugünkü halini nasıl aldığına ışık tutuyor.

Bir Nefeste Dünya Tarihi- Emma Marriott

Kitap, MÖ. 3500’den 1945’e kadar dünya tarihini kronolojik bir şekilde sizlere sunuyor. Antik uygarlıklardan İkinci Dünya Savaşı’na kadar meydana gelen önemli tarihî olaylar hakkında fikir edinmek istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Büyü İskender’in İmparatorluğu, Çin’in Tang Hanedanlığı, Arap halifelerinin yükselişi, faşizm ve komünizm ideolojileri, kadınların özgürleşme hikâyesi gibi konuları ve daha fazlasını bu kitapta bulabilirsiniz.

Yakın Tarihin Gerçekleri- İlber Ortaylı

Ülkemizin değerli tarihçilerinden İlber Ortaylı, bu eserinde yakın tarihin önemli ve tartışmalı konularını mercek altına alıyor. Balkan isyanları, İttihat ve Terakki Partisi, Osmanlı’nın son dönemleri, tek parti dönemi, İkinci Dünya Savaşı zamanı ve Orta Doğu’nun tarihi gibi konuları bu kitaptan ayrıntılı olarak öğrenebilmeniz mümkün.

Ortaçağ- Umberto Eco

Umberto Eco, Avrupa uygarlığında Orta Çağ döneminde sanat, müzik, tarih, edebiyat, felsefe ve bilim alanlarında meydana gelen gelişmeleri inceliyor. Orta Çağ’ın ne olduğu veya ne olmadığı konusunda okuyucuyu aydınlatıyor.

Eco, bu dönemin en az bin 16 yılı kapsadığından bahsediyor.

Yorumlar (0)