İmamoğlu’nun 19 günlük İBB Başkanlığı

Ekrem İmamoğlu 19 günlük belediye başkanlığı sürecinde neler yaşandı? İşte kısa özeti…

SİYASET 10.05.2019, 14:28 10.05.2019, 14:52
İmamoğlu’nun 19 günlük İBB Başkanlığı

31 Mart yerel seçimlerinin ardından yaşanan mazbata krizinin sonucunda, Ekrem İmamoğlu 17 Nisan tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmuştu. Yüksek seçim kurulu yapılan olağanüstü itirazları değerlendirerek 6 Mayıs tarihinde Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını iptal ederek, seçimlerin 23 Haziran’da yeniden yapılması kararı aldı.

31 Mart yerel seçimlerinde birçok büyükşehir belediyesini Cumhuriyet Halk Partisi’nin adaylarının kazanmasıyla birlikte tüm medyanın gözü bu belediyelere çevrilmişti. Ekrem İmamoğlu’nun da belediye başkanı olarak geçirdiği her gün medyanın yakın takibindeydi. İşte Ekrem İmamoğlu’nun 19 günlük belediye başkanlığının özeti…

Ekrem İmamoğlu mazbata alacağı gün merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölüm yıldönümü münasebetiyle anıtmezarı ziyaret etti. Burada rakibi Binali Yıldırım’la karşılaşan İmamoğlu tokalaşarak kısa bir sohbet etti.

İmamoğlu göreve başladı

17 Nisan günü öğleden sonra İstanbul İl Seçim kuruluna çağırılan İmamoğlu’na mazbatası takdim edildi. Mazbata töreni sonrası Saraçhane’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gelen İmamoğlu resmen görevi devralarak belediye başkanı oldu.

Musakka, antrikot tartışmaları

18 Nisan’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gelen İmamoğlu belediye personeliyle tanıştı. Tanışma esnasında mutfağa giren İmamoğlu yemekte ne olduğunu sordu. Mutfak görevlisinin musakka ve İmamoğlu’na özel antrikot pişirildiğini söylemesi üzerine İmamoğlu ilk tepkisini göstererek, herkese aynı yemeğin çıkması gerektiğini söyledi. Daha sonraları TV kanallarında çok konuşulan bu konuya bazıları kurmaca derken bazıları da eşitlikçi başkan dedi. Aynı günün akşamında İmamoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karşılamak için İstanbul Havalimanı’na giderek protokoldeki yerini aldı. Erdoğan’ı karşıladığı esnada Erdoğan’ın, Ekrem İmamoğlu’nun elini sıkmaması basının dikkatinden kaçmadı.

Belediye verilerinin kopyalanması olayı

İmamoğlu seçim vaatlerinde halka şeffaf olma sözü verdiğini söyleyerek 31 Mart yerel seçim tarihinden, mazbata aldığı tarihe kadar belediyede yapılan tüm işlemleri incelemeye alacağını söyleyerek kayıtları kopyalatmak istedi. Kopyalama işlemine 4. İdare Mahkemesi onay vermedi. Böylece kopyalama işlemi durduruldu.

Tebrik çiçeği istemedi

Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından, kendisini tebrik etmek isteyenlerin çiçek göndermemesini isteyerek, çiçek yerine bazı sivil toplum kuruluşlarına yardım yapılmasını istedi. Bu kuruluşlar ise LÖSEV, TSK Mehmetçik Vakfı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ydi.

21 Nisan tarihinde Maltepe Miting Alanı’nda yaklaşık 2 milyon insanın katılımıyla ‘Yeni Bir Başlangıç’ ismi verilen miting düzenlendi.

22 Nisan’da yapılan belediye meclisi toplantısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarihinde bir ilk olarak canlı şekilde yayınlandı.

Belediye meclisinde ulaşım kartları krizi

25 Nisan’da CHP’li üyelerin verdiği uyuşturucu ile mücadele komisyonu kurulması önerisi AK Partili üyelerce reddedildi. AK Partili üyeler gelen tepkiler üzerine geri adım atarak, mayıs ayı içerisinde bağımlılıkla mücadele için komisyon kurulması önerisinde bulunacaklarını söylediler. AK Partili üyeler ayrıca İmamoğlu’nun seçimler öncesi vadettiği, öğrenci ulaşım kartlarının 50 TL olacağını vaadine karşılık 40 TL’ye düşürülmesi için teklif vereceklerini de söylediler. Ekrem İmamoğlu ise aylık öğrenci kartlarının 50 TL’ye düşürülmesi ve 0-4 yaş arası anne ve çocukların ücretsiz taşınması, 12 yaş altı çocukların ise ücretsiz taşınması için ulaştırma dairesine yazı gönderdi.

Ramazan pidesi 1 TL!

İmamoğlu’nun verdiği talimatla halk ekmeğin sattığı pide geçen seneyle aynı fiyattan yani 1 TL’ye satılmaya devam edileceği duyuruldu.

T.C. ibaresi geri getirildi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması olan T.C. ibaresi daha önce kaldırılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına tekrar asıldı.

6 Mayıs akşamı Ekrem İmamoğlu Sultanbeyli’de iftar için gittiği bir vatandaşın evinde Yüksek Seçim Kurulu tarafından mazbatasının iptal edildiğini öğrendi. Böylece 19 Günlük İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevi son bulmuş oldu.

Yorumlar (0)