Dünyanın en kısa IQ testi

Bilişsel Yansıma Testi (CRT), 2005 yılında psikolog Shane Frederick tarafından geliştirilmiştir. Bu test sadece üç sorudan oluşuyor ve sezgilerinizin sınırlarını zorluyor. Testi denemek isterseniz haberimize bakabilirsiniz.

EĞİTİM 06.05.2019, 10:32 06.05.2019, 10:42
Dünyanın en kısa IQ testi

Ekonomik Perspektifler Dergisi’nde yayımlanan bir makalede Shane Frederick, Bilişsel Yansıma Testi için için üç soruyu seçtiğini açıkladı. Sorular, zihinsel bir hile ile insanların yeterince düşünmeden karara varmasına neden oluyor.

Ocak 2003 tarihinden titibaren CRT, 26 aylık bir süre zarfında 35 ayrı çalışmada 3 bin 428 katılımcıya uygulanmıştır. Bu deney sırasında Yale ve Harvard gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden öğrencilerin yalnızca yüzde 17’si bilişsel yansıma testini iyi bir puanla bitirdi.

26 aylık deneyin sonuçlarına dayanan Frederick, 2005 yılında tüm CRT’yi dünyaya sundu.

Bu kısa test, insanların sezgilerini görmezden gelerek daha rasyonel düşünmelerini sağlamak için tasarlanmıştır. Bu test aracılığıyla, kısa süre içinde akılcı düşünce yollarını çalıştırabilen kişileri ayırt edebilmek amaçlanmıştır. Analitik ve sezgisel düşünce yaklaşımlarını iyi kullanabilen bireylerin bu testi diğerlerine göre geçmeleri çok daha kolay. Bu testte başarılı olabilmek için düşünmeniz ve sezgilerinizi sorgulamanız gerekiyor.

Soruları denemek için aşağıya bakabilir ve cevaplarınızı kontrol edebilirsiniz.

Yarasa ve top problemi

Bir yarasa ve bir topun toplam maliyeti 1,10 dolar. Yarasa toptan 1 dolar fazla ise, topun fiyatı ne kadardır?

Makine problemi

5 adet makine 5 dakika harcayarak 5 adet alet üretiyorsa, 100 adet makine ile 100 adet alet üretmek ne kadar zaman alır?

Zambak problemi

Bir gölün yüzeyinde zambak yaprağı olduğunu ve bu yaprağın her gün, bir önceki haline göre iki kat daha fazla alan kaplayacak şekilde büyüdüğünü düşünün. Yaprak, 48 günde gölün tüm yüzeyini kaplıyorsa, kaç günde gölün yarısını kaplar?

Şimdi bu sorular üzerinde biraz düşünün ve sakın aceleye etmeyin. Düşünmeden cevap verirseniz yanılma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Eğer sorular üzerinde düşündüyseniz cevaplara geçelim. İşte cevaplar…

Cevaplar

1. Topun fiyatı 5 sent olmalıdır. Büyük bir ihtimalle 10 sent olarak tahmin ettiniz. Topun fiyatı 5 sent ise, yarasanın fiyatı da 1,05 dolar olur. Yapacağınız küçük bir çıkarma işlemiyle 1 dolarlık farkı elde edebilirsiniz. Yapılan araştırmalar sonucunda 10 sent cevabını verenlerin 5 sent cevabını verenlerden oldukça fazla sayıda oldukları ortaya çıkarıldı.

2. 100 adet makine ile 100 adet alet üretmek yine 5 dakika sürecektir. Muhtemelen içinizdeki sesi dinlediniz ve hemen 100 dakika cevabını verdiniz. Sorudan yapacağımız çıkarımlara göre, bir makinenin bir aleti 5 dakika gibi bir sürede ürettiğini ifade edebiliriz. Bu yüzden, makine sayısı ve üretilen alet sayısının aynı olması durumunda üretimin sadece 5 dakika süreceği sonucuna varıyoruz.

3. Zambak gölün yarısını 47 günde kaplar. Sezgisel olarak süreyi yarıya indirmiş ve 24 gün olarak tahin etmiş olabilirsiniz. Bir günde iki kat büyüme gerçekleşiyorsa, 48. gölün tüm yüzeyini kaplayan yaprak bir gün önce yarı boyutunda olacaktır. Yani cevap 47.

Yorumlar (0)