Zaporijya'da elektrik kesildi, nükleer tehlike baş gösterdi!

Ukrayna ile Rus güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle Zaporijya Nükleer Santrali'nin elektrik bağlantısı kesildi. Nükleer felâket tehlikesine işaret eden AB yetkilisi Josep Borell, "Rusya hasar gören hatları onarmalı, Ukrayna da elektrik bağlantısını sağlamalı." ifadelerini kullandı. Santralin iki reaktörüne yakın bölgede yangınların başlaması, uluslararası kamuoyunu tedirgin etti.

DÜNYA 27.08.2022, 00:58 27.08.2022, 17:33 Hakan Öksüz
Zaporijya'da elektrik kesildi, nükleer tehlike baş gösterdi!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Zaporijya Nükleer Santrali'nde bir felaketin yaşanabileceği konuşuluyor. Santrale yakın bölgelere füzelerin düşmesi, ikinci bir Çernobil tehlikesi doğuruyor. Rus ve Ukraynalı askerler arasındaki çatışmalardan dolayı bölgede nükleer bir felâketin yaşanabileceğini kaydeden Avrupa Birliği (AB) yetkilisi Josep Borell, sosyal medyadan uyarılarda bulundu.

Borrell: Rusya ve Ukrayna, üzerine düşenleri yapmalı!

AB'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi olan Borrell'in gündemindeki konu, çatışmalar nedeniyle tesisin elektrik bağlantısının kesilmesiydi. Bunun büyük bir felâkete yol açabileceğini aktaran Borrell, "Santralin çevresinde çatışmalardan kaynaklanan yangınlar çıkıyor. Tesisin elektriğinin kesilmesi başlı başına bir facia. Rusya hasar gören hatları onarmalı, Ukrayna da elektrik bağlantısını sağlamalı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) yetkilileri santrale giderek durumu kontrol altına almalı." ifadelerini kullandı. 

Gün içinde elektrik bağlantısı yeniden kuruldu

Zaporijya Nükleer Santrali'ne yakın bölgede yaşanan çatışmalar, nükleer felâket tehlikesini üst düzeye çıkarıyor. Santralin iki reaktörüne yakın bölgede başlayan yangınlar, dünya kamuoyunu şoke etti. Santralde tarihte ilk kez elektrik kesintisinin yaşandığı ifade edildi. UAEA yetkilileri, gün içinde yapılan çalışmalarla birlikte santralin yeniden elektrik hatlarına bağlandığını bildirdi. Ukrayna'daki elektriğin yüzde 20'si, Zaporijya Nükleer Santrali tarafından sağlanıyor.

Yorumlar (0)