Finlandiya'dan Türkiye yorumu: Fikir birliğine vardık!

Başkent Helsinki'de yapılan toplantıda Türkiye ile fikir birliğine vardıklarını söyleyen Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara, "Türkiye, bize ekstra bir taleple gelmedi." dedi. Toplantıdan çıkan sonucun memnuniyet verici olduğunu kaydeden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Müttefiklerimizin güvenlik endişelerini anlamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 27.08.2022, 01:33 Hakan Öksüz
Finlandiya'dan Türkiye yorumu: Fikir birliğine vardık!

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması, bölgeye yakın konumda bulunan Finlandiya ve İsveç'te korkuya neden oldu. Rusya tarafından işgal edilme tehlikesini ortadan kaldırmak isteyen iki ülke, NATO'ya üye olmaya karar verdi. Üyelik sürecinin başlaması için bütün NATO üyelerinin onayı gerekiyordu. Türkiye ise terör örgütü mensuplarına verdikleri desteği geri çekmeleri koşuluyla Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği sürecinin başlamasına onay vereceğini bildirdi. 

Madrid'de anlaşma sağlanmış, Üçlü Muhtıra imzalanmıştı!

Finlandiya ve İsveç, Madrid'de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin koşullarını kabul etti. Türkiye, imzalanan mutabakat çerçevesinde verilen sözlerin yerine getirilip getirilmeyeceğinin takip edileceğini aktardı. Bu anlaşmanın ardından konuya ilişkin ilk toplantı Helsinki'de gerçekleştirildi.

Jukka Salovaara: "Türkiye, bize ekstra bir taleple gelmedi"

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara, toplantının nasıl geçtiğine dair gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantıyla birlikte Türkiye ile derin bir fikir birliği içinde olduklarının kanıtlandığını kaydeden Salovaara, "Türkiye, bize ekstra bir taleple gelmedi. Anlaşma çerçevesinde derin bir fikir birliğine vardık. İsveç hakkında ise yorum yapamam." dedi.

Stoltenberg yorumladı: Güvenlik endişelerini anlamamız gerek!

Jukka Salovaara'nın toplantıya ilişkin açıklaması, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i memnun etti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında konuya değinen Stoltenberg, "Üç ülkenin aynı zeminde buluşarak teröre karşı mücadeleye ilişkin çalışması memnuniyet verici. Bütün müttefiklerin güvenlik endişelerini anlamamız gerekiyor. Öte taraftan Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması son derece önemli. Şimdiye kadar 30 NATO üyesinden 23'ünde bu konuya dair onay süreci tamamlanmış durumda." diye konuştu.

Yorumlar (0)