Erdoğan'dan "kırmızı çizgi" açıklaması: Takip edeceğiz!

NATO Liderler Zirvesi'nin kapanış oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde kararlı bir duruş ortaya koyduklarını söyledi. Erdoğan, "Terör konusunun, kırmızı çizgimiz olduğunu gösterdik. İmzalanan üçlü muhtırada üzerinde anlaşılan hususların yerine getirilip getirilmediğini takip edeceğiz. Ona göre yeni kararlar alacağız." dedi.

GÜNDEM 30.06.2022, 17:20 30.06.2022, 17:54 Hakan Öksüz
Erdoğan'dan "kırmızı çizgi" açıklaması: Takip edeceğiz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin kapanış oturumunda kürsüye çıktı. NATO tarihindeki en kritik zirvelerden birini geride bıraktıklarını kaydeden Erdoğan, çabaları için Genel Sekreter Jens Stoltenberg'e teşekkür etti.

"Putin ve Zelenski ile yakın temas halindeyim"

Ukrayna'da yaşanan insanlık dramının sona ermesi için çaba göstermeleri gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun için diplomatik girişimlerimize hız kazandırmalıyız. Ukrayna Başbakanı Zelenski, dün yapılan oturumda bize hitap etti ve süreci anlattı. Kendisiyle savaşın başlangıcından bu yana yakın temas halindeyim. Rusya lideri Vladimir Putin ile de görüşüyoruz. Amacımız barış ortamının sağlanmasıdır. Bununla birlikte çatışmaların şiddetlendiğini ve can kayıplarının arttığını da söylememiz gerekir." dedi.

"Çabalarımızın takdir edilmesi son derece olumlu"

Ukrayna ile Rusya heyetlerinin İstanbul'da müzakere masasına oturduğunu hatırlatan Erdoğan, "Taşın altına elini koyan NATO üyelerinden biriyiz. Buradaki çabalarımızın görülmesi ve takdir edilmesi son derece olumludur. Ukrayna'daki insani krizin minimum düzeye indirilmesini istiyoruz. Ukrayna'da kalan tahılın bölgeden çıkarılması için BM tarafından uygulanacak plana katkı sunacağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 70 yıl önce NATO üyesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, teröre karşı gösterdikleri kararlı tutumun değişmediğini kaydetti. Hiçbir NATO üyesinin terör örgütleri arasında ayrım yapmaması gerektiğini belirten Erdoğan, "Yaptığım ikili görüşmelerde bu konuya temas ettim. Bu bizim hassas konumuz. Bugün bize karşı kullanılan terör silahı, yarın başka ülkelere dönebilir. Terör örgütü PKK ve sempatizanları, son günlerde NATO'da alınan kararlardan dolayı mutsuz." dedi.

"Terör konusu bizim kırmızı çizgimiz, bunu gösterdik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya ile imzaladıkları üçlü memorandum hakkında da açıklamalarda bulundu. Bu muhtıranın Türkiye'nin kazandığı diplomatik bir zafer olduğunu ifade eden Erdoğan, "İmzalanan memorandumda kayıt edilen hususların yerine getirilip getirilmediğini takip edeceğiz. Buna göre yeni kararlar alacağız. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecindeki kararlı duruşumuz, terör konusundaki kırmızı çizgilerimizi gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"İsveç, 73 teröristi Türkiye'ye iade edecek"

Finlandiya ve İsveç'in, verdikleri sözleri yerine getirmesi gerektiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz de imzalanan üçlü muhtırayı kendi parlamentomuzdan geçirmeliyiz. Aksi halde geçersiz olacaktır. İsveç, belirlenen 73 teröristi Türkiye'ye iade edecek. Bunun sözünü verdiler. Müttefiklerimizden sözde dayanışma beklemiyoruz. NATO'nun güvenli kalmasını istiyorsak, terörle mücadele kapsamında daha kararlı adımlar atmak gerek." ifadelerini kullandı.

"Verdikleri sözlere uymak durumundalar"

Türkiye'nin yaklaşık 40 yıldır terör örgütleriyle sıcak çatışma içinde olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık oyalamalara tahammül edemeyiz. Somut adımlar görmek istiyoruz. Salı günü İsveç ve Finlandiya ile bir mutabakata vardık. Hassasiyetlerimizi anlattık ve karşı tarafın bunu anladığını gördük. Bunu bir başlangıç olarak kabul edebiliriz. Teröristleri bize teslim edeceklerini ve ülkelerindeki yasaları değiştireceklerine dair söz verdiler. PKK, YPG, PYD ve FETÖ'yü ülkelerinden temizlemeleri lazım. Bu sözleri yerine getirmek durumundalar." diye konuştu.

F-15 satışı konusu

ABD Başkanı Joe Biden ile F-15 savaş uçaklarının satışı konusunda da görüştüklerine değinen Erdoğan, "Sayın Biden'ın kararlı ve kendinden emin tutumunu gördüm. Çok geç olmadan bu konuyu görüşmek üzere ABD'ye bir heyet yollayacağım. ABD ile Türkiye arasındaki dostluğa yakışır bir sonuç almayı umuyoruz." dedi. 

Yunanistan ile yaşanan gerilim

Yunanistan ile Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimle ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz gerilimi artırma meraklısı değiliz. Yunanistan işleri germediği sürece sorun yok. 147 defa hava sahamızı ihlal ettiler. Bunun hesabını vermeliler." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)