Putin ile Macron görüştü! "Nükleer felâket tehlikesi var!"

Erdoğan, Guterres ve Zelenski arasında Ukrayna'da yapılan üçlü görüşmenin ardından Kremlin'den bir duyuru geldi. Yapılan açıklamada Rusya lideri Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi. Putin'in, "Ukrayna'nın saldırıları, Zaporijya'da nükleer felakete yol açabilir." dediği öğrenildi. İşte Putin ile Macron arasındaki görüşmeye ilişkin detaylar...

DÜNYA 19.08.2022, 18:19 Hakan Öksüz
Putin ile Macron görüştü! "Nükleer felâket tehlikesi var!"

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşın ardından patlak veren tahıl krizi, 22 Temmuz'da İstanbul'da yapılan zirve ile çözüme kavuşturuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antinio Guterres'in arabuluculuğuyla birlikte Rusya ile Ukrayna'dan gelen  aynı masa etrafında buluştu. Anlaşmayla birlikte Ukrayna limanlarından çıkan tahıl yüklü gemiler, hedef ülkelere doğru yola çıktı. 

Bugün Ukrayna'nın Lviv kentine giden Erdoğan ve Guterres, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile görüştü. Tahıl krizi dâhil bölgedeki gelişmelere dair fikir alışverişinde bulundu. Dünya kamuoyu, gözünü Ukrayna'da yapılan görüşmeye çevirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Yeni bir Çernobil istemiyoruz." ifadelerini kullandığını yazan uluslararası gazeteler, bu ziyaretten dolayı Zelenski'nin memnun olduğunu aktardı. 

Putin: Ukrayna'nın saldırıları, felakete yol açabilir!

Erdoğan, Guterres ve Zelenski arasındaki görüşme dünya kamuoyunda yankı uyandırdı. Kremlin'den ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un telefon görüşmesi yaptığına dair duyuru geldi. 

Edinilen bilgilere göre Putin ile Macron, Ukrayna'daki son durumu ele aldı. Görüşmede Putin'in, "Ukrayna güçleri, Zaporijya Nükleer Santrali'nin bulunduğu bölgeye sistematik şekilde saldırıyor. Bu saldırgan tutum, bölgede ciddi bir felaketin yaşanmasına neden olabilir." ifadelerini kullandığı kaydedildi.

"UAEA yetkilileri bölgeye gönderilmeli"

Kremlin'den gelen açıklamaya göre hem Putin hem de Macron, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) yetkililerinin bölgeye gönderilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı. Putin, UAEA yetkililerine gereken desteğin sağlanacağını taahhüt etti. 

Telefon konuşmasında Putin'in, "Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile BM'yi Yelenovka'ya davet ettik. Buradaki gözaltı merkezindeki durumu yakından inceleyebilirler. Bize uygulanan yaptırımlar, Rus ihracatı açısından sorun oluşturmaya devam ediyor. Bu durum, gıda güvenliği sorununun çözümüne katkı sunmuyor." dediği aktarıldı.

Yorumlar (0)