Erdoğan: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Guterres ile gerçekleştirdiği üçlü zirvede, İstanbul Mutabakatı'nın sağladığı olumlu atmosferin kalıcı sulha tahvil edilmesi olanaklarını değerlendirdiklerini kaydederek, "Diplomatik sürecin tekrar canlandırılması için uluslararası camianın çok daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğinin özellikle altını çizdik." ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, "Zaporijya Nükleer Santrali'nin çevresinde süren çatışmalardan duyduğumuz endişeleri ifade ettik. Yeni bir Çernobil faciasının yaşanmasını istemiyoruz." dedi.

GÜNDEM 18.08.2022, 19:52
Erdoğan: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Potoçki Sarayı'nda gerçekleştirilen üçlü zirvenin akabinde ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Konuşmasına, Guterres ve Zelenskiy'i selamlayarak başlayan Erdoğan, Zelenskiy'nin davetine icabet ederek Lviv'de bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Erdoğan: Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyoruz

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Sayın Zelenskiy ile gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmede, Türkiye-Ukrayna arasındaki stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkileri bütün boyutlarıyla değerlendirdik. Dayanışmamızı, iş birliğimizi mevcut koşullar altında ilerletme olanaklarını masaya yatırdık. Tabii yaklaşık olarak altı aydır süren savaş, görüşmelerimizin ana hususunu oluşturdu. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğimizi bir defa daha vurguladım. 

Erdoğan: Yeni bir Çernobil faciasının yaşanmasını istemiyoruz

Meydana gelen can kayıplarından dolayı derin üzüntü duyuyorum. Zaporijya Nükleer Santrali'nin çevresinde süren çatışmalardan duyduğumuz endişeleri ifade ettik. Yeni bir Çernobil faciasının yaşanmasını istemiyoruz. Türkiye olarak bir yandan çatışmaların diplomatik yollarla sonlandırılması için gayret sarf ederken diğer yandan da Ukraynalı dostlarımızın her daim yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Yaptığımız görüşmede, savaşın ülkede yol açtığı fiziki yıkımın boyutlarını masaya yatırdık. Bugüne dek olduğu gibi ülkenin tekrar imarı için gereken her türlü desteği vereceğimizi kendilerine ilettim. 

Erdoğan: Yeniden arabulucu rolünü oynamaya hazırız

Sayın Guterres'in de iştirakiyle yaptığımız üçlü görüşmenin odak noktasını, savaşın ne şekilde sonlandırabileceğinin oluşturduğunu söyleyebilirim. Malumunuz bundan bir ay kadar evvel Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM olarak tarihi nitelikte bir müşterek çalışma örneği ortaya koyduk. Ukrayna tahılının Karadeniz'den güvenli bir şekilde dünyaya ihraç edilmesini mümkün kılan İstanbul Mutabakatı'nın müspet yansımalarını yalnızca Ukrayna değil, bütün dünya hissetmeye başladı. 

Bugünkü temaslarımızda mevcut mekanizmanın çalışmalarını artırarak devam etmesi için atılabilecek adımları görüştük. İstanbul Mutabakatı'nın sağladığı olumlu havanın kalıcı sulha tahvil edilmesi olanaklarını değerlendirdik. Diplomatik sürecin tekrar canlandırılması için uluslararası camianın çok daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğinin özellikle altını çizdik.

Savaşın müzakere masasında neticeleneceğine olan inancımı koruyorum. Sayın Guterres ve Zelenskiy de aynı düşüncedeler. Mart ayında Türkiye'de şekillenen parametreler üzerinden Ukrayna-Rusya müzakerelerinin tekrar canlandırılmasının ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyorum. Bu amaca yönelik her türlü desteği sunmaya, yeniden arabulucu veyahut kolaylaştırıcı rolünü oynamaya hazır durumdayız."

Zelenskiy: Barış görüşmelerinin tekrar başlaması için...

Zelenskiy'nin açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Türkiye'nin ve bireysel olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl sevkiyatındaki öncü rolü, global gıda krizinin üstesinden gelinmesi için yardımcı oldu. 

Ruslar derhal Zaporijya Nükleer Santrali'nden çekilmeli, saldırılara ve provokasyonlara bir son vermelidir. 

Barış görüşmelerinin tekrar başlaması için Rusya'nın ilk önce işgal ettiği yerleri terk etmesi lazım."

Guterres: Resmen bir intihardır...

Guterres'in açıklamalarından öne çıkanlar, şunlar:

"Tahıl koridoru, gıda cephesindeki müspet ivme diplomasinin zaferini yansıtıyor. Rusya ve Ukrayna'dan daha büyük miktarlarda gübre ve yiyeceği çıkarmak, en savunmasız ülkelere ve insanlara yardım tesis etmek için çok önemli.

Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki askeri personel ve ekipman derhal çekilmelidir. Santrale yönelik potansiyel bir hasar, resmen bir intihardır."

Yorumlar (0)