Yanardağ binlerce kişiyi yerinden etti!

Filipinler'de 12 Ocak'ta patlayan Taal Yanardağı'nın da üstünde bulunduğu Volka Adası, temelli boşaltılacak.

DÜNYA 20.01.2020, 11:37 20.01.2020, 11:38
Yanardağ binlerce kişiyi yerinden etti!

Filipinler İçişleri Bakanı Eduardo Ano, Taal Yanardağı'nın bulunduğu Volka Adası'nda yaşayanların temelli olarak adadan ayrılmaları için yerel yetkililerin talepte bulunduğunu açıkladı.

Taal Gölü'nün içinde yer alan bir krater adası olan ada için Batangas eyaleti yetkilileri, ada ve civarda bulunan 4 köyde yaşayan 6 bin ailenin yeniden yerleştirilmesi adına federal hükümete talepte bulundu. Volka Adası'nın milli park olmasından dolayı normal şartlarda kalıcı yerleşim kurulamayacağını açıklayan İçişleri Bakanı Ano, bölgede yaşayanların içinde bulundukları tehlike yüzünden yerleşimlerin tamamen taşınmasına karar verdiklerini açıkladı.

Ano, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin de alınan kararı onayladığını belirterek adada turizmin süreceğini ancak insan yerleşimine izin verilmeyeceğini belirtti. 1965'te bir kez daha patlayan Taal Yanardağı, 200'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. 12 Ocak'ta patlayan yanardağdan çıkan kül ve dumanlar, 56 kilometre uzaklıktaki ülkenin başkenti Manila'ya kadar erişmişti.

Filipinler Volkan ve Deprem Bilimleri Enstitüsü, yanardağın patlamasının ardından acil durum seviyesini "lav püskürme tehlikesi" belirten 4. seviyeye çıkartmıştı. Adada yaşayan vatandaşlar dışında göl çevresinde yaşayan 82 bin civarı kişi de tahliye edilmişti.

Taal, dünyanın en küçük yanardağı olmasına rağmen çevredekiler için büyük tehdit oluşturuyor. Pasifik Okyanusu'nda "Ateş Kuşağı" olarak adlandırılan yanardağ ve depremlerin sıkça yaşandığı fay hattı üzerinde bulunan Filipinler'de 24 aktif yanardağı bulunuyor.

Yorumlar (0)