Ukrayna’daki savaşın izleri, müzede sergileniyor

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan İkinci Dünya Savaşı Müzesi’nde, ülkede 2 ayı aşkın süredir devam eden Rus işgalinin izleri sergileniyor. 

DÜNYA 11.05.2022, 14:47
Ukrayna’daki savaşın izleri, müzede sergileniyor

Başkent Kiev’de yer alan İkinci Dünya Savaşı Müzesi, dikkat çekici bir çalışmaya daha imza attı. 2 ayı aşkın süredir ülkede devam eden savaşa ilişkin 4 bölümden oluşan yeni bir sergi açan müze, bu kapsamda Rus silahlarından savaş mağduru sivillerin kıyafetlerine kadar pek eşyayı sergiliyor. 

Sergi toplamda 4 bölümden oluşuyor

Yoğun ilgi gören serginin adı ise “Ukrayna-Çarmıha Gerilme” olarak duyuruldu. 4 bölümden oluşan serginin ilk bölümünde Rus ordusuna ait askeri belgeler ve malzemeler yer alıyor. İkinci bölümde ise çatışmalarda kullanılan Rus silahları sergileniyor. 

Sığınaktaki sivillerin eşyaları için özel bir bölüm ayrıldı

Serginin üçüncü bölümünde, Kiev bölgesindeki sığınaklarda haftalarca yaşam mücadelesi veren sivillerin eşyaları bulunuyor. Son bölümde ise Rus güçleri tarafından farklı şehirlere düzenlenen saldırılardan çeşitli kareler ve izler yer alıyor. 

Müzenin girişinde ‘Toçka-U’ taktik füzesi bulunuyor

Müze girişinde ziyaretçileri Rus ordusuna ait olan ‘Toçka-U’ taktik füzesi karşılıyor. Bunun yanı sıra müze girişinde ‘Su-34’ olarak adlandırılan savaş uçağı, ‘Mi-24’ model helikopter ve ‘Buk-M2’ ismiyle bilinen uçaksavar füze sistemi parçaları da yer alıyor. 

“3 gündür aktif olarak ziyaretçilerimizi ağırlamaya devam ediyoruz”

Sergilenen eserler ile ilgili açıklamalarda bulunan İkinci Dünya Savaşı Müzesi Basın Sorumlusu Janna Oçeretina, “Sergimizi 8 Mayıs’ta açtık. 3 gündür aktif olarak ziyaretçilerimizi ağırlamaya devam ediyoruz. Rus askerlerinin ülkemize yaşattığı acıları Ukraynalılara gösteriyoruz. Burada pek çok malzeme var. Evlerimizi bombalayan silahlardan füzelere kadar her alandan eserleri burada bulabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

“Büyük acıların yaşandığı bir nokta olarak, benzer bir sığınağı buraya da kopyalamak istedik”

Sergi kapsamında kopya bir sığınak da yaptıklarını dile getiren Oçeretina, “Bu bölümü, Hostomel kentindeki sığınağı temel alarak kopyaladık. Hostomel’de çok acılar yaşandı. İnsanlar haftalarca bodrum katında hayatta kalmaya çalıştı. Büyük acıların yaşandığı bir nokta olarak, benzer bir sığınağı buraya da kopyalamak istedik” şeklinde konuştu. 

“Sivillerin yaşadıkları zorlu süreci müzemizde betimlemeye çalıştık”

Sığınaktaki eşyaların da müzede yer aldığının altını çizen Oçeretina, “O sığınaktan elimize geçen pek çok eser burada bulunuyor. Sivillerin yaşadıkları zorlu süreci müzemizde betimlemeye çalıştık. Elbette her şeyi tüm çıplaklığı ile yansıtabilmek mümkün değil. Ancak çok anlamlı ve güzel bir çalışmaya imza attığımızı düşünüyorum” dedi. 

“Buraya gelenler duygularına hâkim olamıyorlar”

3 gündür devam eden sergiye Ukraynalı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Oçeretina, “İnanılmaz bir talep görüyoruz. Buraya gelenler duygularına hâkim olamıyorlar. Müzede adeta savaşı yeniden yaşıyorsunuz. Sadece Ukraynalılar değil, ülkemizde yer alan yabancı kişiler de müzeyi ilgiyle inceliyorlar. Bizlerden bilgi almaya çalışıyorlar. Buradaki eserler, herkesi derinden etkiliyor. Ülkemizin ve milletimizin bağımsızlık adına verdiği mücadeleyi ve çektiği acıları burada herkesin gözleri önüne seriyoruz” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)