Zelenskiy, Batı’ya seslendi: O silahlara ihtiyacımız var

G7 Liderler Zirvesi’nde bir konuşma yapan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, bir kez daha Batı’dan silah talebinde bulunarak, “Vatandaşlarımızı bu saldırılardan koruyabilmek için çok namlulu roketatarlara ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. 

DÜNYA 09.05.2022, 09:34 09.05.2022, 17:59
Zelenskiy, Batı’ya seslendi: O silahlara ihtiyacımız var

Ukrayna topraklarında aylardır süren çatışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Rus güçlerinin saldırılarını doğu bölgesinde yoğunlaştırdığı gözlemlenirken, Ukrayna ordusu bölgesel direnişlerle işgalin hızını kırmaya çalışıyor. 

Zelenskiy, çok namlulu roketatar talebinde bulundu

G7 Liderler Zirvesi’ne çevrim içi olarak bağlanarak savaştaki son duruma ilişkin önemli mesajlar veren Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir kez daha silah desteğine gereksinim duyduklarını yineledi. Ukrayna ordusunun kısıtlı imkânlarla bölge halkını savunmaya çalıştığını belirten Zelenskiy, “Vatandaşlarımızı bu saldırılardan koruyabilmek için çok namlulu roketatarlara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. 

“Köye yapılan saldırıda, şuana kadar elde ettiğimiz bilgiye göre maalesef 60 vatandaşımızı kaybettik”

Rus güçlerinin Luhansk’ta gerçekleştirdiği son saldırılar hakkında konuşan Zelenskiy, “Rus ordusu dün bu bölgede yer alan Bilohorivka köyüne bir saldırı gerçekleştirdi. Havadan saldırmaya devam ediyorlar. Köye yapılan saldırıda, şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiye göre maalesef 60 vatandaşımızı kaybettik. Bu insanlar, köy okuluna sığınmış vaziyetteydi ve savaştan uzak durmaya çalışıyordu. Bu acımasız muamele, Nazilerin Avrupa halklarına yaptıklarını kopyalamaktan başka bir şey değil” şeklinde konuştu. 

“Bu saldırıları kesebilmemiz için de silah desteğine ihtiyaç duyuyoruz”

Rus ordusuna karşı mücadelenin sürdüğünü belirten Zelenskiy, “Ruslar Odessa başta olmak üzere diğer şehirlere de saldırılar düzenliyor. Bu saldırıları kesebilmemiz için de silah desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Rusya’ya yönelik hayata geçirilen yaptırımların dozu daha da arttırılmalı. Bu ülkeyi yöneten kişiler, zorbalık için çalışıyor. Bu kişilere hizmet eden en üst düzeydeki isimden en alttaki isme kadar herkes yaptırım listesine eklenmelidir. Hala yaptırıma maruz kalmamış suçlular var. Ukrayna’ya yönelik bu acımasız saldırıların içinde olan herkes mahkeme önünde hesap vermeli ve cezasını çekmelidir” ifadelerini kullandı. 

“Savaş sebebiyle şehirlerimizin hemen hemen tamamında altyapılarımız zarar gördü”

Silah desteğinin yanı sıra maddi desteğin de Ukrayna için hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Vladimir Zelenskiy, “Savaş sebebiyle şehirlerimizin hemen hemen tamamında altyapılarımız zarar gördü. Bunları yeniden onarabilmek için ciddi bir maddi desteğe ihtiyaç duyuyoruz. İlk araştırmalarımıza göre bu rakam 600 milyar doları bulacak. Bunu Ukrayna’nın tek başına üstlenmesi ve altından kalkması mümkün değil. Bu konuda dış desteklere mutlaka ihtiyacımız olacak. Yalnız bırakılmayacağımızı ümit ediyoruz. Savaş sebebiyle ne yazık küresel gıda pazarı da oldukça zor bir süreçten geçiyor. Yeniden istikrarı oturtmak zorundayız. Bu konuda herkes elini taşın altına koymalı ve istişareleri pekiştirmeliyiz. Ukrayna’daki yıkımın etkisi, ne yazık ki tüm dünyayı derinden etkilemiş durumda. Umuyorum ki bu sorunları en kısa sürede başarıyla aşacağız” dedi. 

Yorumlar (0)