Trump yeniden seçilmek için mi İran'a saldırıyor?

2012 seçimlerinden önce basına yansıyan Donald Trump, defalarca dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın seçimleri yeniden kazanmak için İran ile bir savaş başlatacağını öne sürmüştü. Şimdi aynı şey Trump için konuşuluyor. İran'daki 52 noktanın hedef belirlendiğini söyleyen Trump İran'a yeniden seçilmek için mi saldırıyor?

DÜNYA 06.01.2020, 14:59 13.01.2020, 10:02
Trump yeniden seçilmek için mi İran'a saldırıyor?

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi hava saldırıyla ortadan kaldırma kararından sonra, Cuma gününden beri hemen herkes İran'la yeni ve etkisi tüm dünyaya sıçrayabilecek bir savaşın kapıya dayanmasından korkuyor.
 
Başkan Trump, ABD'li seçmenin sandık başına gitmeden yaklaşık 11 ay öncesinde düzenlenen bu saldırıyı şiddetle savunarak bunun İran tehdidine karşı önleyici ve koruyucu bir hamle olduğunu söylemişti.

Ancak gelecekteki başkan geçmişte bu tarz gelişmelere farklı bir tondan yaklaşıyor ve bugünkü duruşunun yerine Tahran'la olan ilişkilerin pragmatist olduğundan dem vuruyordu. Hatta öyle ki Trump dönemin ABD Başkanı Barack Obama'yı sadece seçim yararı gözeterek İran'a saldırmakla suçluyordu.

Trump, Obama'yı ilk olarak Kasım 2011'de "Başkanımız İran'la bir savaş başlatacak çünkü müzakere etme yeteneği kesinlikle yok. Zayıf ve etkisiz. Yani yeniden seçileceğini düşünmesinin tek yolu İran ile bir savaş başlatmaktır.” ifadelerini kullanarak suçladı.

Bu videonun ardından 2011 yılının Kasım ayının sonuna doğru, "Barack Obama seçilmek için İran'la bir savaşa girecek." ifadesini kullandı.

Bu sözlerinden birkaç gün sonra da, (silinmiş) bir video kaydıyla neden böyle düşündüğüne dair pozisyonunu detaylandırdı. Trump, Factbase isimli internet sitesinin arşivleyerek yeniden yayınladığı videoda, Obama'nın yeniden seçileceğini ve bundan emin olmanın tek yolunun İran ile bir savaş başlatmak olduğunu söyledi.

Trump, Obama'nın masadan askerî müdahale seçeneğini çekmemesini eleştiriyordu ve bunun yerine ABD'nin İran ile müzakere etmek için en önemli konumda olduğunu söylüyordu. Fakat Trump'a göre Obama "kesinlikle müzakere etme yeteneğine sahip değil” idi.

Silinen video, "Wall Street'i İşgal Et" hareketini destekleyen protestocuların ekarte edilmesini öven "Acınası değil mi?" cümlesiyle sona eriyor.

İşte gelecekteki Başkan'ın Obama yönetiminin İran'a yönelik saldırısı hakkındaki geçmiş yorumlarının geri kalanı:

"Barack Obama'nın İran ve Çin'e son seçimden sonra daha esnek olabileceğine söz verip vermediğini merak ediyorum."

"Seçimden önce İran'a saldırma konusunda Barack Obama hakkında söylediklerimi hatırlayın. Umarım İranlılar bunun olmasına izin verecek kadar aptal değildir."

"Tahmin ettiğim gibi Obama Kasım ayından önce İran'a saldırmaya hazırlanıyor."

"Her zaman söylediğim gibi, seçimden önce Obama İran'a bir şekilde saldıracak."

"Anket sonuçlarına göre Obama'nın oyları düşüyor. Takip edin Libya veya İran'a bir saldırı düzenleyecek. O çok çaresiz."

"Obama'nın seçilmek için İran kartını oynamasına fırsat vermeyin. Cumhuriyetçiler dikkatli olun!"

Trump'ın bu şekildeki konuşmaları, Obama'nın yeniden seçilmesinden sonra da devam etti...

"İtibarını kurtarmak için Başkan Obama'nın önünde sonunda İran'a saldıracağını düşünüyorum."

"Daha önce ne dediğimi hatırlayın. Obama günün birinde İran'a ne kadar kabadayı olduğunu göstermek için saldıracak."

"Uzun zaman önce Başkan Obama'nın düzgün bir müzakere süreci götürememesi nedeniyle İran'a saldıracağını tahmin ettiğimi unutmayın. Yetenekli değil!"

Trump, 2012 seçimlerinden önce İran'a yönelik emri Obama tarafından verilen bir saldırının yanlış tahmininden belki daha da fazla, Tahran ile artan gerginliklerin güç yerine müzakere yoluyla çözülebileceğine olan güvenini dile getirdi.

"FoxNews'daki röportajımda Greta ile güç kullanmadan İran ile nasıl başa çıkılacağını tartıştık."

"İran ile ilgili olarak, tüm kartlar elimizde ancak kılını kıpırdatmıyorlar! Müzakere edemememize inanamıyorum."

"Tüm kartlar elimizde şimdi İran'la harika bir müzakere yürütme zamanı."

"İran'la bir anlaşma yapabilmeliyiz çünkü onları Taş Devri'ne gönderebileceğimizi biliyorlar. Sadece yapacağımıza inanmıyorlar."

Yine de, hemen her şeydeki farklılıklara rağmen, alanında uzman müzakereci, 2013 yılında Obama'ya, 2015'te uzlaşmaya varılacak ve de 2017'de kendisinin tek taraflı olarak çekileceği nükleer anlaşmanın müzakere edilmesi konusunda bazı tavsiyelerde bulundu. Attığı bir çift tweet ile geleceğin başkanı, Obama'ya sabır göstermesi için danışmanlık yaptı.

"Başkan Obama, bir anlaşma konusunda yapabileceği en kötü şeyin bunu yapmak için her şeyi göze almış görünmemesi gerektiğini unutmamalı. Sakin ol, yavaş hareket et ve düşün! İRAN"

"Başkan Obama, İran ile bir anlaşma yapmak için çaresiz ve de mecbur görünüyor. Bundan dolayı birçok kötü sonuç ortaya çıkabilir. Rahat ve dikkatli ol!"

Obama'nın İran'a seçimler yüzünden saldırdığını iddia eden, beceriksiz olduğu için müzakere yapamayıp askerî müdahale ve çatışma yolunu seçtiğini iddia eden Trump bugünlerde böyle:

"İran, dünyayı son zamanlarda yüzlerce İranlı protestocu ve hayatında öldürdüğü tüm insanların yanı sıra bir Amerikalıyı öldürüp birçoğunu da yaralayan teröristlerinden temizlediğimiz için bazı ABD unsurlarını hedef aldığından gayet cesurca bahsediyor. (Süleymani) Hâlihazırda elçiliğimize saldırıyordu ve başka yerlerde de saldırı hazırlığındaydı. İran yıllardır sorun olmaktan başka bir şey değil. Eğer İran, ABD'lilere ve Amerikan unsurlarına saldırırsa 52 Amerikalı rehineyi temsilen İran'a ait ve İran kültürü için üst düzey öneme sahip 52 hedef belirledik. Bu hedefler çok hızlı ve çok sert şekilde vurulacaktır. ABD artık tehdit istemiyor!"

Habernediyor.com / Turgut Başer

Yorumlar (0)