Trump'tan Danimarka'ya Grönland tribi!

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in ABD'nin Grönland'i satın alma fikrini 'absürt' olarak değerlendirmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'ya yapacağı ziyareti ertelemeye karar verdi.

DÜNYA 21.08.2019, 11:55 21.08.2019, 12:01
Trump'tan Danimarka'ya Grönland tribi!

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Danimarka'nın halkıyla birlikte çok özel bir ülke olduğunu belirterek, "Ancak Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in Grönland'ın satışı konusunda istişare etmekle ilgilenmediğine dair yorumlarına dayanarak, 2 hafta sonra yapılması planlanan toplantımızı başka bir zamana erteliyorum." ifadesine yer verdi. 

Trump, Frederiksen'in doğrudan yaptığı yorum ile hem ABD hem de Danimarka açısından zaman ve maliyet kaybını engellediğini vurgulayarak, "Kendisine bunun için teşekkür ediyorum ve gelecekte toplantımızı yeniden planlamayı dört gözle bekliyorum." ifadesini kullandı.

"Stratejik olarak ilgi çekici"

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kutbu'nda Danimarka'ya bağlı özerk bölge olan Grönland'i satın alma niyetini doğrulamıştı.

Grönland konusundaki ilgisini açıkça ifade eden Trump, "Bu konuştuğumuz bir konuydu, görüş ortaya atıldı ve ben stratejik olarak kesinlikle ilgi çekici olduğunu ve ilgilendiğimizi belirttim. Fakat Danimarka ile konuşacağız." demişti.

New Jersey'de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Trump, adayı satın alma fikrinin ABD hükümetinin 'gündemindeki ilk madde olmadığına' da dikkat çekmişti.

Trump, Danimarka'nın özerk statüye sahip olan adaya her yıl aktardığı kaynağı bulmakta zorlandığını belirterek, "Bu, Danimarka için gerçekten acı verici. Her yıl neredeyse 700 milyon dolar kaybediyorlar ve (adaya sahip olmak) stratejik açıdan ABD için güzel olur." şeklinde konuşmuştu.

"Grönland satılık değil"

Danimarka, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu açıklamalarına tepki göstermişti.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Trump'ın bu açıklamalarını 'absürt' olarak değerlendirerek, "Grönland satılık değil. Grönland, Danimarka’ya da ait değil. Grönland, sadece Grönland’a ait." ifadelerini kullanmıştı.

Başbakan Frederiksen, "(Grönland Başbakanı) Kim Kielsen, adanın satılık olmadığını açıkça belirtti. Konuşma burada biter." demişti.

"Bunu Grönland’e yapmayacağıma söz veriyorum"

Trump, sahibi olduğu Trump Towers gökdelenlerinden birini Grönland'in renkli sahil evlerinin ortasına dikilmiş olarak gösteren photoshoplu bir fotoğraf paylaşarak, "Bunu Grönland’e yapmayacağıma söz veriyorum." ifadesini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)