Trump doğruladı! Grönland ile ilgileniyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kutbu'nda Danimarka'ya bağlı özerk bölge olan Grönland'i satın alma niyetini doğrulayarak, "Stratejik olarak kesinlikle ilgi çekici olduğunu ve ilgilendiğimizi belirttim." dedi.

DÜNYA 19.08.2019, 11:39 19.08.2019, 12:28
Trump doğruladı! Grönland ile ilgileniyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kutbu'nda Danimarka'ya bağlı özerk bölge olan Grönland'i satın alma niyetini doğruladı.

Grönland konusundaki ilgisini açıkça ifade eden Trump, "Bu konuştuğumuz bir konuydu, görüş ortaya atıldı ve ben stratejik olarak kesinlikle ilgi çekici olduğunu ve ilgilendiğimizi belirttim. Fakat Danimarka ile konuşacağız." dedi.

New Jersey'de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Trump, adayı satın alma fikrinin ABD hükümetinin 'gündemindeki ilk madde olmadığına' da dikkat çekti.

Trump, Danimarka'nın özerk statüye sahip olan adaya her yıl aktardığı kaynağı bulmakta zorlandığını belirterek, "Bu, Danimarka için gerçekten acı verici. Her yıl neredeyse 700 milyon dolar kaybediyorlar ve (adaya sahip olmak) stratejik açıdan ABD için güzel olur." şeklinde konuştu.

"Grönland satılık değil"

Danimarka, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu açıklamalarına tepki gösterdi.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Trump'ın bu açıklamalarını 'absürt' olarak değerlendirdi. Frederiksen, "Grönland satılık değil. Grönland, Danimarka’ya da ait değil. Grönland, sadece Grönland’a ait." ifadelerini kullandı.

Başbakan Frederiksen, "(Grönland Başbakanı) Kim Kielsen, adanın satılık olmadığını açıkça belirtti. Konuşma burada biter." dedi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump'ın yardımcılarıyla yaptığı görüşmelerde Grönland'i satın alma konusunu gündeme getirdiği ileri sürülmüştü.

Wall Street Journal, Trump'ın birçok kez danışmanlarına ABD'nin Grönland'i alıp alamayacağını sorduğunu, Grönland'ın zengin kaynakları ile jeopolitik önemi konuşulduğunda ilgiyle dinlediğini bildirmişti.

Eski ABD Başkanı Harry Truman, 1946 yılında Kuzey Kutbu'nda Danimarka'ya bağlı özerk bölge olan Grönland'i satın almak için Danimarka'ya 100 milyon dolarlık altın teklif etmiş ancak olumsuz cevap almıştı. 

Yorumlar (0)