Trump imzayı attı: Verdiğim sözü tutarım!

ABD Başkanı Donald Trump, Kongrenin bir süre önce onayladığı ABD-Meksika-Kanada Ticaret Anlaşması'na (USMCA) imzayı attı.

DÜNYA 29.01.2020, 23:10
Trump imzayı attı: Verdiğim sözü tutarım!

Beyaz Saray'da yapılan törende konuşan Trump, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) yerini alan yeni anlaşmanın Amerikan çalışanlar için büyük kazanımlar içerdiğini belirtti.

Trump: "Ben onlar gibi değilim"

Düşük ve orta gelirli ABD vatandaşları için çalıştığını söyleyen Trump, "On yıllardır başkanlarımız NAFTA'yı değiştirme vaatlerinde bulundular ama yapamadılar. Ben onlar gibi değilim, sözünü verdiğim şeyi yaparım." dedi.

Kısa bir konuşma yapan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de, NAFTA'nın değiştirilmesi sürecindeki çabalarından dolayı Trump'a teşekkür etti.

Konuşmaların ardından USMCA'yı imzalayan Trump, töreni takip edenlerden yoğun alkış aldı.

NAFTA, önemli değişikliklere uğramıştı

1994'ten beri yürürlükte olan ve ABD Başkanı Trump'ın isteğiyle Ağustos 2017'de yeniden müzakereye açılan NAFTA, yaklaşık 1,5 yıl süren sert pazarlıklar sonrası önemli değişikliklere uğramıştı.

Washington'un isteği sonrası USMCA olarak adlandırılan yeni anlaşma, ABD Başkanı Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eski Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto tarafından Kasım 2018'de Arjantin'deki G20 Zirvesi'nde imzalanmıştı.

Trudeau dahil olmak üzere birçok kişi tarafından "Yeni NAFTA" veya "NAFTA 2.0" olarak nitelenen anlaşma, bütün taraf ülkelerin parlamentolarınca onaylanması durumunda yürürlüğe girecek.

Yorumlar (0)