Trump "Huawei" yüzünden Johnson'a bağırdı!

Financial Times: Trump, Huawei yüzünden Boris Johnson'a çok kızdı!

DÜNYA 07.02.2020, 09:18
Trump "Huawei" yüzünden Johnson'a bağırdı!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın, İngiltere'nin Çinli teknoloji devi Huawei'ye İngiltere'nin 5G altyapısında hizmet sağlayıcı olarak yer verme kararı sonrası İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la sert şekilde tartıştığı iddia edildi.

Financial Times gazetesinin isimlerini vermediği Londra ve Washington'daki yetkililere dayandırdığı haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, geçen hafta İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la telefon görüşmesi yaptı.

Ses tonunun çok yükseltti

Çinli teknoloji şirketi Huawei konusunda uyarıları dikkate alınmayan ABD Başkanı Donald Trump, tepkisini sert şekilde dile getirdi. Görüşmenin "çok zor" geçtiği ve ABD Başkanı Donald Trump'ın tonunun İngiliz yetkilileri de şaşırttığı belirtildi.

Financial Times gazetesinin ulaştığı İngiltere Başbakanlık Ofisi ise görüşmeye ilişkin daha önce yayınlanan basın açıklaması dışında ekleyecekleri bir şey olmadığını belirtti.

Daha önce konuya ilişkin yayınlanan açıklamada, "İngiltere Başbakanı Boris Johnson, piyasanın çeşitlendirilmesi ve az sayıda şirketin hakimiyetinin kırılması için benzer düşünen ülkelerin birlikte çalışmasının önemini vurguladı." denilmişti.

Beyaz Saray ise görüşmeye ilişkin değerlendirme yapmadı.

Amerika'nın Huawei baskısı

Amerika, Çin devletinin bir uzantısı olmak ve Çin istihbaratının sırları çalmasına yardım etmekle suçladığı Huawei'nin güvenlik riski oluşturduğunu iddia ediyor. Oysa ki diğer ülkeler de aynı şekilde "iPhone" gibi Amerikalı ürünlerin ABD'nin bir uzantısı olduğu ve ABD istihbaratının sırları çalmasına yardım ettiği düşünülüyor.

Huawei'nin mobil ağ ürünlerinin kullanılmasının Amerika'nın istihbarat paylaşımını sınırlayabileceğini de belirten Washington yönetimi, şirket ekipmanlarının kullanılmaması için tüm ülkelere baskıda bulunuyor.

Geçen günlerde Çinli Huawei şirketine mobil ağlarda sınırlı bir rol verme kararı alan İngiltere ise, Huawei'yi liste dışı bırakmanın 5G'yi geciktireceğini ve maliyetin de kullancılar için artacağını düşünüyor.

Yorumlar (0)