Teknoloji devine getirilen yasak onaylandı!

ABD Temsilciler Meclisi, Çinli teknoloji devi Huawei'nin satışını yasaklayan yasa tasarısını oy birliği ile kabul etti.

DÜNYA 17.12.2019, 11:43
Teknoloji devine getirilen yasak onaylandı!

ABD'den Çinli teknoloji devi Huawei'ye bir darbe daha geldi. 

Temsilciler Meclisi, hükümetin "Huawei ve ülkenin ulusal güvenliğini riske sokacak diğer firmaların ürünlerini" satın almasını önleyen yasa tasarısını oy birliği ile kabul etti.

Söz konusu tasarının bu hafta Senato'nun onayına gitmesi bekleniyor. Hem Cumhuriyetçiler hem Demokratlar tarafından desteklenen tasarının onaylanacağı düşünülüyor.

Yasa tasarısı, ABD'li küçük telekomünikasyon sağlayıcılarına 1 milyar dolar verilerek şüpheli iletişim araçlarının kullanımdan kaldırılmasını kapsıyor.

"ABD'nin ticari ve güvenlik çıkarlarına büyük bir tehdit oluşturuyorlar"

Konuya ilişkin yapılan ortak açıklamada, "ABD'nin kablosuz geleceği için ağlarımızı yabancı müdahalesinden korumak son derece önemli." denildi. Huawei gibi firmaların ABD'nin ticari ve güvenlik çıkarlarına büyük bir tehdit oluşturduğu vurgulanan açıklamada, "Çünkü iletişim sağlayıcılarımız bu firmaların cihazlarını kullanarak operasyonlarına devam ediyorlar." ifadesine yer verildi. 

ABD Başkanı Donald Trump, mayıs ayında ABD merkezli şirketlerin 'ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden' ülkelerden telekomünikasyon ürünleri almasını engelleyen kararnameye imza atmıştı.

ABD, kara listeye alınan Huawei’ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 90 günlüğüne askıya almıştı. Bu geçiş sürecinde Huawei’nin, dünya çapındaki operasyonlarının etkilenmemesi amacıyla ABD'de üretilen kimi ürünleri satın almaya devam edebileceği ifade edilmişti.

Böylece Huawei'nin kullanmakta olduğu ağlardan faydalanmaya devam etmesi ve Huawei marka telefonlar için yazılım güncellemesinin sağlanabilmesi hedefleniyordu. Fakat Huawei, yeni ürün üretmek için ABD menşeli parça ve bileşenleri satın alamıyordu.
 

Yorumlar (0)