Trump'a kötü haber: Çalışanı itiraf etti

ABD'nin New York eyaletinde mahkemeye çıkarılan Trump Organization (Trump Şirketler Grubu) firmasının üst düzey yöneticisi Allen H. Weisselberg, vergi kaçırma da dahil olmak üzere hakkındaki 15 ayrı suçlamayı kabul etti.

DÜNYA 18.08.2022, 21:26
Trump'a kötü haber: Çalışanı itiraf etti

Manhattan Bölge Savcısı Alvin L. Bragg, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, "Bugün, Trump Organization'ın üst düzey bir yöneticisi olan Allen Weisselberg (75), vergi makamlarına bildirilmeyen 1,76 milyon dolarlık (yaklaşık olarak 32 milyon lira) gelirin vergisini ödemedi. Weisselberg, mahkememize sunulan iddianamede geçen 15 ayrı suçlamanın hepsini kabul etti." dedi.

Bahse konu açıklamada, "Mahkemede yaptığı savunmasında Weisselberg, davalıları Trump Bordro Corporation ve Trump Corporation ile dolandırıcılık planına katıldığını kabul ederek, özellikle de Trump Organization'ı cezai suçlamalara ilave etti. 2017'ye dek olan plan süresince, eski ABD Başkanı Trump, Trump Organizasyon Başkanı ve sahibiydi." denilen açıklamada, Weisselberg'in söz konusu şirketten kendisine ücretsiz bir ev, pahalı araçlar, yeni mobilyalar ve torunları için özel eğitim sağlamasını istediği belirtildi.

Weisselberg, New York'ta gerçekleştirilen duruşmada, Hakim Juan Merchan'ın, Trump Organization'ın ve kendisinin 15 suçun her birini işleyip işlemediğine dair ayrıntılı sorusunu, "Evet." diye yanıtladı.

Beş ay hapis yatacak

1970'li senelerden beri Trump Organization firmasında görev yapan Weisselberg, savcıların tüm baskılarına karşın Donald Trump'a karşı iş birliği yapmaya yanaşmayarak, beş ay hapis cezasına çarptırıldı ve itiraflarından Trump'ın zarar görmesini önledi.

Savunma anlaşmasındaki koşullara göre, yakında gerçekleştirilecek duruşmada doğru ifade vermesi halinde Weisselberg'in beş ay hapis cezası onaylanacak ve bahse konu vergi borcu tahsil edilecek.

Weisselberg'in, savcıların talep etmesi halinde, Trump Organization davasında ifadeye çağrılması istenecek ve bahse konu firmayla birlikte vergi kaçırma planı gerçekleştirmekteki rolünü reddetmemesi gerekecek.

Trump susma hakkını kullanmıştı

New York Başsavcısı Letitia James, söz konusu firmaya ait olan golf sahaları ve gökdelenler gibi varlıkların değerinin 10 seneyi aşkın bir süredir finansal tablolara doğru yansıtılmayarak vergi kaçırıldığını ileri sürdüğü, üç seneden fazla süren tahkikat çerçevesinde, Trump ve çocuklarını ifadeye çağırmıştı.

Uzun bir sürecin akabinde, New York Eyalet Temyiz Mahkemesi tahkikat ile ilgili Trump'ın ifade vermesi gerektiği kararını onaylamıştı. 

Trump, mülklerinin değerlerine ilişkin açılan tahkikat çerçevesinde ifade vermek üzere gittiği New York Başsavcılığı'nda anayasal haklarına dayanarak konuşmama hakkını kullanmıştı.

Yorumlar (0)