Tarihte bir ilk! ABD eski Başkanı Trump'ın Florida'daki evine FBI baskını

ABD eski Başkanı Donald Trump, FBI tarafından Florida'daki evinin basıldığını açıkladı. Baskının, Trump'ın ABD başkanı olduğu esnada Florida'da bulunan evine gizli devlet belgelerini alıp almadığına yönelik bir soruşturmayla ilgili olduğu bildirildi. Trump, baskına yönelik "Böyle bir saldırı yalnızca bozuk, 3’üncü dünya ülkelerinde gerçekleşebilir" sözlerini kullandı.

GÜNDEM 09.08.2022, 09:54 09.08.2022, 16:14
Tarihte bir ilk! ABD eski Başkanı Trump'ın Florida'daki evine FBI baskını

ABD'de bir ilk yaşandı. Federal ajanlar, eski bir ABD Başkanı'nın evine baskın düzenledi.

ABD’de görülmemiş olay! Trump’ın evine baskın

Eski ABD Başkanı Donald Trump, kendi sosyal medya platformundan gelişmeyi duyurdu.

Trump, 45. ABD Başkanı olarak yayınladığı metinde, söz konusu evine yapılan baskını, ulus için karanlık dönemler olarak niteledi. "Böyle bir saldırı yalnızca 3. dünya ülkelerinde olur" sözlerini kullandı.

Evinin ajanlar tarafından ablukaya alındığını öne süren Trump, "Radikal sol, adalet sistemini silaha çevirdi" ifadelerini kullandı. 

Hiçbir ABD Başkanının daha önce böyle bir şey yaşamadığına dikkat çeken Trump, "Demokratlar 2024 yılında başkanlık için yarışmamı istemiyor" sözlerine yer verdi.

Trump’ın evine neden baskın düzenlendi?

FBI ajanlarının, evindeki bir kasayı kırdığını öne süren Trump, "İlgili devlet kurumlarıyla gerçekleştirilen çalışma ve iş birliğinin ardından evime yapılan bu habersiz baskın, uygun ya da gerekli değildir" sözlerini kullandı. 

Associated Press, konuyla ilgili bilgisi bulunan kişileri kaynak göstererek, FBI aramasının, Trump'ın Beyaz Saray'daki görevi esnasında Florida'da bulunan ikametgahına gizli kayıtları alıp almadığına yönelik bir soruşturmayla ilgisinin olduğunu aktardı. 

2022 yılının başında Adalet Bakanlığının, Mar-A-Lago'dan Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi tarafından alınan 15 kutu belgeden çıkan gizli kayıtların varlığını incelediği bildirildi.

Federal yasaların, devletle ilgili gizli belgelerin, yasalar tarafından belirlenmiş yetkili yerlerden dışarı çıkarılmasını yasakladığı belirtildi. 

Trump’tan “Watergate” benzetmesi

Diğer yandan Trump, yaşananları, 1972-1974 yılları arasında Başkan Richard Nixon döneminde meydana gelen "Watergate" skandalına benzetti.

Öte yandan, arşivci David Ferriero, şubat ayında ABD Meclisi milletvekillerine Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'nin 2021 yılı boyunca 15 kutu kaydın iadesine ilişkin Trump ile iletişim halinde olduğunu aktardı. 

Ferriero, o esnada Ulusal Arşivler'in bir envanter yürüttüğünü, fakat bazı kutuların "sınıflandırılmış ulusal güvenlik bilgileri şeklinde işaretlenmiş" öğeler içerdiğini bildirdi.

Daha önce Trump, bazı kayıtları arşivlere iade etmeyi kabul ettiğini belirterek bunu "rutin ve sıradan e bir süreç" olarak değerlendirdi. Öte yandan arşivlerde "hiçbir şey 'bulunmadığını' öne sürdü. 

Olaya yakın bir kaynak tarafından Nisan ayında yapılan açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın Trump'ın Florida’da bulunan evine götürdüğü kayıtlara yönelik soruşturma başlattığını iddia etti. Trump'ın gelini Lara Trump, ABD'nin eski başkanının sadece yasal olarak almaya yetkili olduğu hatıraları eve götürdüğünü savundu. Bir demeç veren Lara Trump, "Bakın, kayınpederim, gazete ve dergi küpürleri, fotoğraflar gibi Beyaz Saray'dan alma yetkisine sahip belgeler gibi şeyleri saklamayı seviyordu" açıklamasını yaptı. 

Trump destekçileri toplandı

Ayrıca birçok Trump destekçisi, Mar-a-Lago çevresinde bir araya geldi.

Yorumlar (0)