ABD Adalet Bakanı'ndan 'Trump' açıklaması

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, FBI (Federal Soruşturma Bürosu) ajanlarının eski ABD Başkanı Trump’ın malikanesine düzenlediği baskını bizzat kendisinin onayladığını ifade etti.

DÜNYA 12.08.2022, 01:30
ABD Adalet Bakanı'ndan 'Trump' açıklaması

Garland, Adalet Bakanlığı'nda gerçekleştirilen basın toplantısında, ABD'de büyük tartışmalara yol açan Donald Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago malikanesine düzenlenen FBI baskını ile ilgili ilk kez konuştu.

“Bu hususta arama emri çıkarılması kararını bizzat ben onayladım.” diyen Garland, arama emrinin muhtemel bir sebebin gerekli görülmesi üzerine federal bir mahkemece yetkilendirildiğini kaydetti.

Garland, “Hem Federal Soruşturma Bürosu'nun aldığı malzeme listesi hem de arama emrinin kopyaları, arama esnasında olay mahallinde bulunan Trump'ın avukatına aynı gün içinde verildi." diye konuştu.

Kamuoyunda devam eden tartışmalar üzerine olayın çok daha net bir şekilde anlaşılması için Garland, arama emri ve el konulan malzemeler ile ilgili gizliliğin kaldırması istemiyle Florida'daki bölge mahkemesine başvuru yaptıklarını açıkladı.

Adalet Bakanlığı, baskının düzenlendiği günden beri, tahkikatın sürdüğü gerekçesiyle hiçbir açıklamada bulunmamıştı.


(Garland)

Ne olmuştu?

Trump'ın malikanesine 8 Ağustos'ta baskın düzenlenmiş ve arama yapılmıştı. 

Trump tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Güzel evim an itibarıyla kuşatma altında. Bu, milletimiz için karanlık bir zaman. Daha evvel hiçbir ABD Başkanı'na bunlar yapılmadı." demişti. 

Ardından ABD medyasına yansıyan haberlerde, bahse konu aramanın, Trump'ın Beyaz Saray'daki görevi esnasında Florida'daki evine gizli kayıtları alıp almadığına dair süren bir tahkikata ilişkin olduğu duyurulmuştu.

Yaklaşık olarak 40 FBI ajanının dokuz saatti aşkın süren aramasında Mar-a-Lago’dan 12 kutu kanıtın toplandığı haberlere yansımıştı.

Yorumlar (0)