Trump susma hakkını kullandı

Eski ABD Başkanı Trump, mülklerinin değerlerinin vergi beyanlarında yanlış gösterildiği gerekçesiyle süren tahkikat çerçevesinde ifadesi alınmak üzere bu sabah New York Başsavcılığı'na gitti. Trump, soruları cevaplamayı kabul etmediğini açıkladı.

DÜNYA 10.08.2022, 22:19
Trump susma hakkını kullandı

Donald Trump, ifade vermek üzere başsavcılığa girdikten yaklaşık olarak bir saat sonra gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, “Danışmanımın önerisi üzerine ve diğer bütün nedenlerden ötürü, ABD Anayasası'nın 5'inci maddesi uyarınca herkese tanınan ayrıcalıklar ve haklar çerçevesinde, soruları cevaplamayı reddettim.” dedi.

Bu durum üzerine kendisine, “Eğer masum olduğunu düşünüyorsan neden 5'inci maddeye başvuruyorsun?” şeklinde soru sorulduğunu kaydeden Trump, şu ifadelere yer verdi:

“Bu sorunun yanıtını biliyorum fakat aileniz, firmanız ve çevrenizdeki bütün insanlar, savcılar, avukatlar ve sahte haber medyasınca desteklenen bir cadı avının hedefi konumuna geldiğinizde, başka bir seçeneğiniz kalmıyor." yorumunda bulundu.

Trump, ABD'de mevcut yönetimin ve pek çok savcının bütün etik ve ahlaki sınırlarını kaybettiğini öne sürerek, anayasada geçen 'kendi aleyhine tanık olmama hakkını' kullanmaktan başka bir çaresin kalmadığını iddia etti. 

Susmak da konuşmak da risk oluşturabiliyor

ABD Anayasası'nda 5'inci madde olarak da bilinen hak, şahsın kendi aleyhine olabilecek tüm durumlarda yetkililere ifade vermeyi kabul etmeyerek susma hakkını kullanması olarak tanımlanıyor. 

Hukuk uzmanları, eski ABD Başkanı'nın ifade vermesi durumunda muhtemel cezai ve hukuki sorumluluğun kapısını ardına kadar açabileceğine ve dile getirdiği her şeyin potansiyel bir cezai davada, kendisine karşı kullanabileceğine işaret ediyor.

Fakat öte yandan, 5'inci maddeye dayanarak ifade vermeyi reddetmesinin de aynı şekilde açılabilecek olan bir cezai yargılama esnasında jürinin, soruları cevaplamaktan kaçındığı için kendisine karşı aleyhinde karar verme ve 'negatif çıkarım' yapma riskini biraz daha arttırdığı belirtiliyor. 

Yorumlar (0)