FBI Trump'ın evine baskın yaptı, gizli belgeler ele geçirildi: Nükleer silah detayı!

ABD'de Federal Yargıç, eski Başkan Donald Trump'ın evinde yapılan arama kararına dair gizlilik kararını kaldırdığını açıkladı. FBI görevlileri, Trump'ın Florida’da bulunan malikanesinde 11 adet gizli dosya ele geçirdi. Ele geçirilen bu dosyaların içinde "Fransa Cumhurbaşkanı" başlıklı 3 sayfadan oluşan bir belge de bulundu. The Washington Post gazetesinde yer alan habere göre Trump'ın malikanesinde yapılan arama çalışmalarında nükleer silahlara dairde belgelerin bulunduğu iddia edildi.

DÜNYA 13.08.2022, 11:12
FBI Trump'ın evine baskın yaptı, gizli belgeler ele geçirildi: Nükleer silah detayı!

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida'da bulunan malikanesine FBI tarafından yapılan baskının yankıları devam ederken, baskın sırasında ele geçirilen belgeler ile ilgili yeni iddialar da ortaya atıldı.

ABD'de Federal Yargıç, eski Başkan Donald'ın Trump'ın evinde ele geçirilen belgelere dair gizlilik kararını kaldırdığını duyurdu.

Arama emrinin, hükümet belgelerini götürmek, adaleti engelleme ve casusluk yasasını ihlal ettiğine dair suçlamalardan sonra verildiği açıklandı.

Trump’ın evinde 20 kutu belge çıktı!

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) görevlileri, eski başkanın Florida'da bulunan malikanesinde, tam 20 kutu belge buldu.

Belgelerden 11’i çok gizli!

Ele geçirilen dosyalar arasında, Fransa Cumhurbaşkanı ile ilgili 3 sayfadan oluşan bilgi, Trump'ın eski danışmanlarından olan Roger Stone için verilen af kararı, bir dizi fotoğraf ile el yazıyla yazılan bir not da bulunuyor.

The Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, Trump'ın malikanesinde nükleer silahlara da ilişkin bazı belgelerin bulunduğu iddia edildi. Fakat uzmanlar, konuyla ilgili gizlilik kararının kaldırıldığına ilişkin resmi bir kayıt olmaması durumunda, belgelerin kanıtlanmasının zor olacağını açıkladı.

Öte yandan, Amerikan Casusluk Yasası, Beyaz Saray'ın dışına çıkarılan bir belge için gizlilik kararının kaldırılıp kaldırılmadığına bakmıyor.

Casusluk Yasası, ulusal savunmaya yönelik bilgiye sahip olunmasını veya bir yerle paylaşılmasını yasaklıyor.

Trump’ın malikanesine FBI baskını

Eski ABD Başkanı Trump'ın Florida’daki Mar-a-Lago malikanesine, FBI ajanları tarafından 8 Ağustos sabahı baskın düzenlenmiş ve malikane aranmıştı.

Trump, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, "Florida, Palm Beach'te bulunan benim güzel evim Mar-A-Lago, şu an bir kuşatma altında. Evime sayıları oldukça fazla olan FBI ajanı grubu tarafından bir baskın yapıldı. Evim işgal edildi. Milletimiz için bu karanlık bir zamandır. Benden önceki hiçbir ABD başkanının başına bu tarz bir olay gelmedi” ifadelerini kullanmıştı.

40 FBI ajanı 9 saat Trump’ın malikanesinde arama yaptı!

Trump’ın malikanesine yapılan baskın için 40 FBI ajanı görevlendirilmişti. Malikanedeki arama çalışmalarının 9 saatten fazla sürdüğü ve 12 kutu kanıt ele geçirildiği haberlere yansımıştı.

ABD Adalet Bakanı baskınla ilgili ilk kez konuştu

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland dün bu konu ile ilgili ilk kez açıklama yaptı. Bakan Garland, FBI ajanları tarafından Trump’ın malikanesine düzenlenen baskını kendisinin onayladığını söyledi ve kamuoyunda devam eden tartışmalar üzerine bu olayın daha açık şekilde anlaşılabilmesi için Adalet Bakanlığının arama emri ve ele geçirilen malzemeler ile ilgili gizliliğin kaldırması talebiyle Florida’daki bölge mahkemesine başvuru yaptıklarını duyurmuştu.

Trump ise bugün yaptığı bir açıklamada, arama kararının kamuoyuyla paylaşılmasına karşı olmadığını söylemişti.

‘‘Pelosi’den FBI’ya karşı söylemlerini yumuşatın’’ çağrısı!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, FBI baskınıyla ilgi Cumhuriyetçi partililere çağrıda bulundu. Pelosi, eski ABD Başkanı Trump’ın Florida’daki malikanesine düzenlenen baskından dolayı Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile diğer kolluk kuvvetlerine ilişkin yapılan saldırıların son bulması gerektiğini söyledi.

Pelosi, “Cumhuriyetçilerin yer aldığı odada, söylem ve ifadeler kolluk kuvvetlerine karşı saldırılara teşvik etmemeli. Söylemlerinizin, 'Yalnızca sakin olun ve gerçeklerin ne olduğunu anlayalım. Sonra da ona göre hareket edelim' diyen bir yetişkinin anlayışına sahip olacağını düşünmek isterdik.” dedi.

Pelosi: “Eğer doğruysa bu çok oldukça ciddi bir konu”

FBI baskınının içeriği ile devam eden soruşturmaya ilişkin kamuoyundaki tartışılanların dışında herhangi bilgisinin olmadığını ifade eden Pelosi, haberlere yansıyan “nükleer silahlar ile ilgili belgelerin arandığı” konusuna dikkat çekti. Pelosi, “Eğer bahsi geçen o belgelerin içeriği öyleyse, bu çok oldukça ciddi bir konu” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçiler, FBI’ya tepki gösterdi

FBI ajanlarının Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago malikanesine 8 Ağustos’ta yaptığı baskına bazı Kongre üyesi cumhuriyetçiler de tepki göstererek, sosyal medya üzerinden ‘‘FBI’ın kaynaklarını kesin”, “FBI’yı yok edin” şeklinde paylaşımlar yapmışlardı.

Öte yandan dün, ABD'nin Ohio eyaletinde, Rick Shiffer isimli silahlı bir saldırgan, yarı otomatik bir silah ile FBI ofisine girmeye çalışmış, sonra da polis ile girdiği çatışmada öldürülmüştü. Amerikan basını ise bu konuya, Shiffer'in sosyal medyadaki hesabı üzerinden Trump'ın evine baskın yapılmasına tepki gösterdiğini ve takipçilerini de silahlanmaya davet ettiğini açıklayarak dikkat çekilmişti.

Bakan Garland, şiddet tehditlerine karşı çıktı!

Adalet Bakanı Garland, Trump'ın evine düzenlenen FBI baskınıyla ilgili dün ilk defa kameraların karşısına çıkmış ve FBI ajanlarını “yurtsever kamu hizmetlileri” diyerek nitelemiş, kolluk kuvvetlerine karşı şiddet tehdidi söylemlerine ise karşı çıkmıştı.

Yorumlar (0)